Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I et toppoppslag på NRK kalt «Jakten på klimaendringene» får vi presentert en type «konstruktiv journalistikk» som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen trolig er stolt av. Journalisten Mads Nyborg Støstad har vært på «reise i Norge» og han har funnet den krisen som er varslet i tretti år.

annonse

«Noe er i ferd med å skje med Norge. Sakte, nesten umerkelig,» står det innledningsvis med store, blinkende bokstaver.

Og videre:

«Forskerne er ikke lenger i tvil: Global oppvarming har begynt å gjøre Norge varmere og våtere.

Ikke om 50 år, eller 100. Men nå.»

Deretter får leserne presentert en rekke av de forandringer i vær og klima, som nye arter, høyere tregrense, smeltende breer, varme somre, dårlig skiføre etc. Og alt dette skyldes klimaendringer.

Fremstillingen er det mest aktivistiske partsinnlegget jeg har sett noen gang fra NRK. Dette er rent propagandamateriale som utnytter den massive påvirkningskampanjen som har pågått i tre tiår. Den unnlater å ta høyde for den betydelige usikkerhet som faktisk råder om årsakene til klimaendringene.

Les også: Klimadebatten har blitt et inkonsistent sirkus

I klimaaktivistenes narrativ er det menneskene som gjennom sine utslipp av CO2 som har skapt temperaturøkningen på en drøy grad celsius siden 1850. Men modellene fra FNs klimapanel (IPCC) har vedvarende vist seg å være feil. Temperaturen har økt mindre enn de forutså, og mens CO2 har steget jevnt de siste 100 år, har temperaturen gått i bølger. Fra 1940-1970 ble det kaldere.

Den «konsensus» NRK snakker om, dreier seg om en konsensus om at klimagasser som CO2 fører til mer varme, men det er ingen konsensus om hvor mye det bidrar. Og for eksempel vanndamp er en klimagass, det vil si skyer. Og skydekket påvirkes først og fremst av solens varierende aktivitet. Ingen av disse nyansene i «konsensusen» diskuteres av NRK.

NRKs reportasje setter heller ikke klimaendringene i noe som helst historisk perspektiv. På 1800-tallet kom Europa ut av Den lille istid. Dette var en periode på 300 år med svært lave temperaturer. Og i middelalderen var temperaturen høyere enn i dag. Det var en kulturell blomstringstid.

Og som det står i Store Norske Leksikon:

– Siste istid i Norge og resten av Nord-Europa var fra omtrent 115 000 til 10 000 år tilbake. Denne istiden er også kjent som Weichsel. Ved høydepunktet av istiden var store deler av landet dekket av en opptil tre kilometer tykk innlandsis.

(…)

– Siste istid her i landet omfattet flere mildere perioder (interstadialer), da breene trakk seg langt tilbake. Det er f.eks. gjort funn av dyrelevninger i en grotte i Nordland og en heller på Sunnmøre (Skjonghelleren) fra henholdsvis ca. 55 000 og 30 000 år før nåtid. Mammut og ullhåret neshorn må også ha levd her i de milde periodene, siden rester er funnet flere steder i sentrale strøk av Sør-Norge. Størst utbredelse hadde isen for 21 000–17 000 år siden, da store deler av Skandinavia var dekket av en opptil 3000 meter tykk innlandsis.

For 17 000 år siden lå det altså en tre tusen meter tykk iskappe over hele Skandinavia. Den smeltet fullstendig i løpet av få tusen år. Og for 6000 år siden vokste det furuskog i 1250 meters høyde inne på Hardangervidda. Sahara var grønt. Ingen av disse betydelige svingningene nevnes med et ord av NRK. Nei, snarere presenteres disse siste endringene som noe katastrofalt og aldeles nytt. Noe som krever at vi må bli redde, legge om livene våre, lytte til Miljøpartiet De Grønne og slutte å kjøre bil, spise kjøtt og dra på ferie.

Troen på at det er menneskene som påvirker og endrer klimaet og at vi må endre oss for å motvirke det har blitt en religion med dogmer, et presteskap og en flokk med følgere. De som ikke tror behandles som vantro kjettere.

Og også denne nye troen antar absurde former. Enhver endring man ser skyldes «guds hånd» i dette tilfellet den usynlige gassen CO2, som utgjør mindre enn en halv prosent av gassene i atmosfæren.

Den store klimasvindelen

I 2007 lagde britiske Channel 4 en dokumentar kalt The Great Global Warming Swindle. Eller Den store klimasvindelen, på norsk.

Denne dokumentaren er fortsatt av det aller beste og mest forklarende som er gjort om hvordan en slik politisk drevet illusjon kunne få så stor innvirkning på så mye og så mange. Alt av tiltak gjøres nå i klimaendringenes navn.

Jeg anbefaler alle å lese gjennom NRKs reportasje/propaganda og deretter sette seg ned og se denne dokumentaren. Det vil være vel verdt det, og de som orker bør følge opp med å klage til Kringkastingsrådet. Er det akseptabelt at en lisensfinansiert statskanal presenterer slik «journalistikk»?

De som står bak NRK-saken avslutter meg innlevelse og desperasjon på denne måten. Les det og hopp deretter til dokumentaren. Det vil gi deg en aha-opplevelse denne søndagen.

NRK i saken:

«Det mest slående inntrykket etter et år på klimareise, er hvor mange forskjellige ting som har skjedd med landet vårt. Bare det siste året har vi sett varmerekorder, regnrekorder og ekstremvær – men også langsiktige, stille endringer. Det er altså for sent å hindre at Norge og verden forandres. For endringene er allerede i full gang.

Likevel er ikke alt håpløst. Ifølge en fersk rapport fra FNs klimapanel kan vi fortsatt bremse den globale oppvarmingen.

Men da må vi gjøre omfattende endringer i samfunnet vårt, ifølge klimapanelet. Vi må forandre alt fra matvanene våre til hvordan vi bygger byer.

Og vi må starte

Det var NRK. Her kan du se dokumentaren Den store klimasvindelen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.