Venezuelas president Nicolas Maduro. Miraflores Palace/Handout via REUTERS
annonse
annonse

Det er stadig tettere bånd mellom sosialistregimet i Venezuela, Iran og den libanesiske sjiamuslimske terroristorganisasjonen Hizbollah, som lenge har hatt narkotikasmugling i Latin Amerika som en viktig inntektskilde.

«Samarbeidet mellom Iran og Venezuela har økt de siste årene som en del av en større plan fra det venezuelanske regimet, som består i å øke antall Hizbollah-operasjoner og deres støttespillere over hele Latin-Amerika», sier Johan Obdola, president for det Canada-baserte Globale Organization for Intelligence (IOSI), til Fox News.

Den iranske presidenten Hassan Rouhani og Venezuelas president Nicolas Maduro har etablert et meget fast og nært forhold, som ble initiert av den tidligere presidenten i Venezuela Hugo Chavez.

annonse

Les også: Hør Bjørnar Moxnes skylde på kapitalismen i sosialistiske Venezuela

Venezuelas forbindelser til Iran og Hizbollah – går tilbake mer enn et tiår. Hizbollah, som oversettes til «Guds parti», er en Iran-støttet sjia-dominert politisk og militær gruppe som ble grunnlagt i Libanon i 1982, etter den israelske okkupasjonen. Hizbollah ble utpekt som en utenlandsk terroristorganisasjon av USA i 1997.

Men kanskje mest kritisk, ifølge analytikere og eksperter, er det at Iran og Hizbollah sies å gi «strategisk råd» til det venezuelanske regimet, skriver den amerikanske TV-stasjonen.

«Det har vist seg at den venezuelanske regjeringen har bånd til internasjonale terroristgrupper», slår tidligere politisk fange og ordfører i Caracas, Antonio Ledezma fast.

annonse

«Hizbollah har en slags straffefrihet i Venezuela. De får venezuelanske dokumenter og pass. Og de kan leve og operere fritt på østsiden av landet», forteller Venezuelas opposisjonsleder Julio Borges, som har levd i eksil i Colombias hovedstad Bogota de siste 10 månedene. Undersøkelser de siste årene har også avslørt at venezuelanske tjenestemenn har organisert ordninger for å selge pass til utlendinger i Midtøsten.

Les også: Hizbollah er en like stor trussel som IS

Fox News viser til et vitnemål gitt i 2015 der en tidligere rådgiver til den venezuelanske ambassaden i Irak, Misael Lopez Soto, fortalte at regjeringen leverte diplomatiske dokumenter til terrorister i Midtøsten. Ambassadens ansatte skal også ha solgt visa, pass, identitetskort og venezuelanske fødselsattester til de i regionen som kunne betale mellom 5000 og 15.000 dollar.

Det har også vært et nært militært samarbeid mellom Venezuela, Iran og Hizbollah, skriver Fox News. I begynnelsen av 2012 begynte Irans elite-terroristenhet, Quds Force, å styrke sine aktiviteter i Latin-Amerika. Blant annet trente de, ved hjelp av Hizbollah-terrorister, både Venezuelas militære og Colombias FARC-opprørere.

Noen etterretningstjenestemenn tror nå at rekrutter i Venezuela først får «indoktrinering som kan vare i måneder», og sendes til ukjente «sekundære» treningsleirer over hele landet for å motta opplæring som er spesifikk for urbane kamper. De blir så sendt til primære treningsleirer. Noen ganger utenfor kysten – for høyere opplæring. Tusenvis av rekrutter sendes også til Iran, roterende i grupper på 10-20 hver i to til tre måneder, ifølge Johan Obdola.

annonse

Venezuela har også lenge vært ansett som en tilrettelegger for å hjelpe Iran med å unnslippe sanksjoner. De to landene samarbeider om å utvikle en rekke bedriftsforetak, finansinstitusjoner og religiøse stiftelser for å vaske iranske penger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon