Stefan Löfven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Stefan Löfven kan trolig danne ny regjering i Sverige med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna, men Vänsterpartiet truer med å stanse prosjektet.

Det er sterk motstand i både partiledelsen og i partiets gruppe i Riksdagen mot å støtte en slik regjering, erfarer det svenske nyhetsbyrået TT. Vänsterpartiet er søsterparti til norske SV.

Forsøket på å på plass en ny regjering i Sverige etter valget 9. september i fjor, har vist seg å være svært vanskelig ettersom den rødgrønne og den blå blokken ble tilnærmet like store, og fordi ingen av partiene vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

annonse

Men lørdag ble det klart at Centerpartiet og Liberalerna, som har vært en del av den borgerlige blokken Alliansen, vil gi grønt lys for en regjering ledet av Socialdemokraternas Stefan Löfven.

– Fornedrende
Dette synes å falle Vänsterpartiet tungt for brystet. Ifølge TT mener mange i partiet at det vil være «fornedrende og ydmykende» for partiet å skulle støtte en rødgrønn regjering som får støtte fra to borgerlige partier.

– Vi er et venstreparti, vi har ingen mulighet til å støtte en regjering som har planer om å drive høyrepolitikk, sa Mikael Ekvall, Vänsterpartiets fylkesleder i Jönköping, til Sveriges Radio lørdag.

annonse

MP stiller seg bak
Ledelsen i Miljöpartiet, som har sittet i regjering med Socialdemokraterna siden forrige valg, stiller seg bak avtalen mellom Socialdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna.

– Når land etter land faller for høyrepopulismen, velger Sverige en annen vei, sa partiets talsmann Gustav Fridolin på en pressekonferanse søndag.

Også Liberalerna skulle ta endelig stilling til saken i løpet av søndag.

– Partistyret anbefaler at partiet sier ja til å samarbeide med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Centerpartiet, og denne beslutningen stiller også vår riksdagsgruppe seg bak, sa partileder Jan Björklund lørdag.

– Feilgrep
Centerpartiet og Liberalernas gamle alliansepartner, Moderaterna, liker dårlig at de to partiene nå velger å se mot venstre i stedet for å fortsette et borgerlig samarbeid.

– Dette reduserer politisk lederskap til transaksjoner og hestehandel, sier Moderaternas leder Ulf Kristersson. Han kaller det et historisk feilgrep og slår fast at Alliansen nå er ødelagt.

 

Fakta om regjeringsproblemene i Sverige

* Valget i Sverige ble holdt 9. september. Socialdemokraterna ble største parti, Moderaterna nest størst og Sverigedemokraterna tredje størst.

annonse

* De fire borgerlige partiene i Alliansen var det regjeringsalternativet som fikk størst oppslutning, men ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, ettersom ingen vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

* Verken Moderaternas leder Ulf Kristersson eller fungerende statsminister Stefan Löfven har hittil klart å sondere seg fram til et opplegg Riksdagen kan godta.

* 12. januar vedtok Centerpartiet og Liberalerna å åpne for en regjeringskoalisjon med Socialdemokraterna og Miljöpartiet. De fire partiene skal være enige om en politisk avtale og om hvem som skal bli Sveriges nye statsminister. De fire partiene har til sammen 167 representanter i den 349 seter store Riksdagen. De vil dermed være avhengige av støtte fra et annet parti.

* 14. januar skal Riksdagens talmann Andreas Norlén møte alle de åtte partilederne. Socialdemokraternas Stefan Löfven er først ut kl. 10. Kl. 16 møter Norlén pressen for å si om han foreslår Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson som statsministerkandidat.

* 16. januar skal Riksdagen igjen stemme over en statsministerkandidat i Sverige.

* Hvis de folkevalgte stemmer ned fire mulige regjeringskonstellasjoner, blir det utskrevet nyvalg. Det skal holdes senest tre måneder etter siste avstemning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon