Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Frankrikes president Emmanuel Macron drar tirsdag i gang landsomfattende debatter i håp om at det vil dempe protestene til «de gule vestene».

Planen er at det skal holdes diskusjoner i byer, landsbyer, kommuner og på internett i tre måneder, fram til 15. mars.

Slik håper Macron å dempe raseriet til «de gule vestene», bevegelsen som har stått bak masseprotester siden midten av november. Lørdag demonstrerte over 80.000 mennesker rundt om i landet.

annonse

– Vi kommer ikke til å bli enige om alt. Det er normalt, det er demokrati. Men i det minste vil vi vise at vi er et folk som ikke er redd for å snakke, utveksle synspunkter og debattere, skrev Macron i et brev til det franske folk som ble offentliggjort søndag.

– Ingen forbudte spørsmål

Presidenten skal selv dra i gang diskusjonene på et møte tirsdag med ordførere fra Normandie.

Fortsatt er det imidlertid uklart hvem som skal organisere og koordinere alle de lokale debattene i ulike deler av Frankrike. Og kritikere misliker sterkt at Macrons regjering forsøker å styre hvilke temaer som skal tas opp til debatt.

Macron har insistert på at det ikke finnes noen «forbudte spørsmål». Men han har også gjort det klart at han ikke vil ha diskusjoner om gjeninnføring av dødsstraff, forbud mot abort eller avskaffelse av retten til asyl.

annonse

I tillegg har han avvist å endre på allerede innførte tiltak for å øke takten i næringslivets investeringer i Frankrike.

Strid om formuesskatt

«De gule vestene» begynte sine demonstrasjoner i protest mot økte drivstoffavgifter som ble innført som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet.

Et av kravene er gjeninnføring av formuesskatt for høytlønte, som Macron delvis har avskaffet. Tidligere har hans regjering åpnet for en gjeninnføring, men presidentens brev tyder ikke på at dette er aktuelt nå.

I stedet ønsker Macron blant annet å diskutere hvilke andre skatter som kan senkes og hvilke offentlige tjenester som eventuelt kan avskaffes.

Et av «de gule vestenes» mest kjente medlemmer, Maxime Nicolle, har så langt ikke latt seg overbevise av Macrons prosjekt. I en video på YouTube hevder hun at presidentens egentlige budskap i praksis er «hold kjeft og hør på meg».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon