REUTERS/Jorge Silva/File photo
Del saken
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
Thailand vil sende ut sine «kongelige regnmakere» for å få bukt med forurensing som har ligget som et teppe over Bangkok de siste ukene.

Da thailendere våknet mandag morgen, lå det igjen et teppe av skitten luft over landets travle hovedstad. En kombinasjon av byggearbeider, eksos fra trafikk og fabrikker, vårbrenningen av avlinger og ugunstige værforhold har bidratt til usunn luftkvalitet den siste tiden.

Ifølge Greenpeace var Bangkok mandag verdens 10. mest forurensede by. Fram til nå har myndighetene løst problemet med å spraye vann for å fange opp de forurensende partiklene, samt dele ut 10.000 munnbind til Bangkoks over 8 millioner innbyggere.

– Jeg innrømmer at disse løsningene er midlertidige, men vi må gjøre det. Andre langsiktige løsninger vil også bli implementert, sier ordfører Asaqin Kwanmuang.

Forventer regn

Pralong Dumringthai, leder for Thailands forurensningsmyndigheter, utdyper at den langsiktige løsningen går ut på å lage regn.

– Departementet for kongelig regnmaking og jordbruksflyging forventer at det vil skapes regn tirsdag, men det avhenger av vinden og fuktigheten, sier Dumringthai.

Også i Sør-Korea har befolkningen slitt med forurenset luft den siste tiden. I likhet med i Thailand og notorisk forurensede Kina er en raskt voksende bilpark en stor del av problemet. Inntil videre vil myndighetene likevel ikke innfri miljøorganisasjonenes krav om redusert trafikk i utsatte områder.

– Luftforurensingen er høy, men den er ennå ikke på krisenivå, sier Dumringthai.

Kanoner og raketter

Kina har lenge laget kunstig regn, noe som både ble gjort for å få bukt med luftforurensning under OL i Beijing i 2008, og da deler av landet ble rammet av kraftig tørke to år senere.

Metoden, som kalles sky-seeding, går ut på å skyte kjemikalier som sølvjodid eller tørris inn i skyene ved hjelp av raketter eller kanoner.

Teknikken er omdiskutert og resultatene av slik regnmaking er også varierende og kortvarige.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]