Forholdene for homofile er svært vanskelige i den russiske republikken Tsjetsjenia. Bildet viser "Anzor", en homofil mann som tidligere har latt seg intervjue av AP. Han ville ikke la seg identifisere nærmere av frykt for sin egen og familiens sikkerhet. Foto: Nataliya Vasilyeva / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den russiske republikken Tsjetsjenia skal ha satt i gang nye aksjoner mot homofile. Russiske aktivister sier at to er drept og omkring 40 pågrepet.

Opplysningene kommer fra et russisk nettverk for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), som følger utviklingen i Tsjetsjenia.

De nye beskyldningene kommer etter meldinger i 2017 om at mer enn 100 homofile menn ble pågrepet og utsatt for tortur i den hovedsakelig muslimske regionen sør i Russland. Enkelte av dem skal ha blitt drept.

annonse

Flere ofre som er blitt intervjuet av nyhetsbyrået AP og andre medier, forteller at tsjetsjenske politifolk sto bak torturen. Tsjetsjenske myndigheter har avvist beskyldningene. Føderale russiske myndigheter sier de har gjennomført en granskning av saken og hevder det ikke ble funnet noe som kunne bygge opp under anklagene.

Fant kontaktliste

En talsmann for Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov, Alvi Karimov, sier en uttalelse til Interfax mandag at de nyeste meldingene er «løgner uten et fnugg av sannhet».

Ifølge det russiske LHBT-nettverket holdes mange av de pågrepne i det samme fengselet som skal ha blitt brukt i 2017.

annonse

– Utbredte fengslinger, tortur og drap på homofile og lesbiske er igjen satt i gang i Tsjetsjenia. Forfølgelsen har aldri tatt slutt, det er bare skalaen som er endret, sier Igor Kotsjetkov i nettverket.

Ifølge Kotsjetkov tok den siste bølgen til ved utgangen av 2018, da politiet pågrep administratoren for en nettgruppe mange i LHBT-miljøet i Nord-Kaukasus brukte. Pågripelsene skal ha skutt fart da myndighetene fikk tilgang til kontaktene på mannens mobiltelefon.

Evakuerte

Russiske aktivister hjalp i 2017 rundt 150 homofile menn med å reise fra Tsjetsjenia og starte nye liv i andre deler av Russland. Mange av dem har flyttet utenlands og søkt asyl.

– Nyheten om at myndighetene har satt i gang nye aksjoner får det til å kaldt nedover ryggen. Liv står i fare, og det er påtrengende behov for et internasjonalt svar for å beskytte homofile og lesbiske i Tsjetsjenia, sier Marie Struthers i Amnesty Internationals Øst-Europa-avdeling.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon