Donald Trump advarer Tyrkia om økonomisk ødeleggelse dersom de angriper kurderne. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  
Tyrkia understreker at de ikke er redde for trusler etter at USAs president Donald Trump truet med “å knuse” landet økonomisk om de angriper kurdere i Syria.

– Vi har sagt flere ganger at vi ikke er redde og at vi ikke lar oss skremme av noen form for trusler, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

– Økonomiske trusler mot Tyrkia, kommer ingen vei, sier han videre.

Uttalelsene kommer etter at Trump natt til mandag sa at han ville «knuse Tyrkia økonomisk» dersom de angriper kurderne. Bakteppet er at Tyrkia planlegger en offensiv mot den kurdiske YPG-militsen, som har støtte fra USA i krigen mot jihadistgruppa IS i Syria. Tyrkia ser på militsen som en terrororganisasjon på lik linje med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

Trump uttalte også at han vil opprette en 32 kilometer bred sikkerhetssone i Syria. Dette er Tyrkia mer åpne for.

– Vi er ikke imot en sikkerhetssone i Syria, sier Cavusoglu

President Donald Trump sier at Tyrkia og USA-støttede kurderne som kjemper mot IS i Syria, ikke får lov til å angripe hverandre når USA trekker seg ut.

– Vi kommer til å knuse Tyrkia økonomisk dersom de angriper kurderne. Lag en 32 kilometer (20 miles) sikkerhetssone, skriver presidenten på Twitter , og fortsetter:

– På samme måte som at kurderne ikke får lov til å provosere Tyrkia.

President Trump skriver også på Twitter at de startet den lange uttrekningen av Syria med å angripe de siste IS-områdene «hardt» og «fra mange retninger». USA vil komme med nye angrep fra en nærliggende base dersom situasjonen fortsetter, sier presidenten.

Sidestiller IS og YPG

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sin talsperson Ibrahim Kalin svarer Trump på Twitter , hvor han skriver at de fortsatt kommer til å sidestille kurderne med IS.

– Terrorister kan ikke være dine partnere og allierte. Tyrkia forventer at USA respekterer vårt strategiske partnerskap og ikke vil at det skal bli skygget av terrorpropaganda. Det er ingen forskjell på Daesh (IS på engelsk), PKK, PYD og YPG. Vi vil fortsette å kjempe mot dem alle, skriver han.

Tror på avtale

Uttalelsene fra Trump kommer dagen etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo uttalte at han har tro på at USA og Tyrkia kommer til å få til en avtale om hvordan kurdiske tropper i Syria skal beskyttes.

Den kurdiske YPG-militsen, som har støtte fra USA i krigen mot jihadistgruppa IS i Syria, blir av Tyrkia sett på som en terrororganisasjon, på lik linje med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]