Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkia understreker at de ikke er redde for trusler etter at USAs president Donald Trump truet med «å knuse» landet økonomisk om de angriper kurdere i Syria.

– Vi har sagt flere ganger at vi ikke er redde og at vi ikke lar oss skremme av noen form for trusler, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

annonse

– Økonomiske trusler mot Tyrkia, kommer ingen vei, sier han videre.

annonse

Uttalelsene kommer etter at Trump natt til mandag sa at han ville «knuse Tyrkia økonomisk» dersom de angriper kurderne. Bakteppet er at Tyrkia planlegger en offensiv mot den kurdiske YPG-militsen, som har støtte fra USA i krigen mot jihadistgruppa IS i Syria. Tyrkia ser på militsen som en terrororganisasjon på lik linje med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

Trump uttalte også at han vil opprette en 32 kilometer bred sikkerhetssone i Syria. Dette er Tyrkia mer åpne for.

– Vi er ikke imot en sikkerhetssone i Syria, sier Cavusoglu

annonse
annonse

President Donald Trump sier at Tyrkia og USA-støttede kurderne som kjemper mot IS i Syria, ikke får lov til å angripe hverandre når USA trekker seg ut.

– Vi kommer til å knuse Tyrkia økonomisk dersom de angriper kurderne. Lag en 32 kilometer (20 miles) sikkerhetssone, skriver presidenten på Twitter , og fortsetter:

– På samme måte som at kurderne ikke får lov til å provosere Tyrkia.

President Trump skriver også på Twitter at de startet den lange uttrekningen av Syria med å angripe de siste IS-områdene «hardt» og «fra mange retninger». USA vil komme med nye angrep fra en nærliggende base dersom situasjonen fortsetter, sier presidenten.

Sidestiller IS og YPG

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sin talsperson Ibrahim Kalin svarer Trump på Twitter , hvor han skriver at de fortsatt kommer til å sidestille kurderne med IS.

– Terrorister kan ikke være dine partnere og allierte. Tyrkia forventer at USA respekterer vårt strategiske partnerskap og ikke vil at det skal bli skygget av terrorpropaganda. Det er ingen forskjell på Daesh (IS på engelsk), PKK, PYD og YPG. Vi vil fortsette å kjempe mot dem alle, skriver han.

Tror på avtale

Uttalelsene fra Trump kommer dagen etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo uttalte at han har tro på at USA og Tyrkia kommer til å få til en avtale om hvordan kurdiske tropper i Syria skal beskyttes.

Den kurdiske YPG-militsen, som har støtte fra USA i krigen mot jihadistgruppa IS i Syria, blir av Tyrkia sett på som en terrororganisasjon, på lik linje med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.