Fra venstre finske André Stenfors (32), Niklas Nyman (36) og Mikael Sten (29) er tre av de fire som er antatt omkommet i snøskredet i Tamokdalen forrige uke. Foto: Privat / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiet skal forsøke å sprenge bort snømassene i Tamokdalen for å sikre leteområdet hvor de fire antatt omkomne skiløperne befinner seg.

Ifølge lensmann i Midttroms Andreas Nilsen startet Forsvaret arbeidet fra Bardufoss klokken 9 tirsdag morgen.

– I løpet av formiddagen er planen å få gjort noen detonasjoner med vanlig sprengstoff for å utløse skred. Det er fremdeles stor fare for nye skred i området, og dersom vi får sikret området tilstrekkelig i løpet av dagen må vi foreta nye vurderinger, sier Nilsen til NTB.

annonse

Etter sprengningsforsøket vil det bli gjort nye undersøkelser av skredeksperter, som kan avkrefte eller bekrefte skredsikkerheten i området. Ifølge Nilsen vil det da bli vurdert om nye skred skal utløses eller om naturen må gå sin gang.

– Vi er opptatt av å komme i posisjon til å grave så fort som mulig. I alle skredulykker ønsker vi å få ut de omkomne. Det er litt tidskritisk å få dem ut nå som vi har oversikt over hvor de fire befinner seg og det fremdeles ikke har kommet så mye snø.

Nilsen opplyser at det er usannsynlig at bakkemannskap vil ta seg inn til rasområdet tirsdag. Det vil være nærliggende først onsdag, dersom sprengningsarbeidet går etter planen.

De finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) er antatt omkommet i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon