President Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

En føderal, amerikansk tjenestemann i Trump-administrasjonen har skrevet en kronikk publisert i the Daily Caller. I kronikken skriver den offentlige tjenestemannen at han håper at en forlenget regjeringskrise i USA vil føre til at mye av motstanden mot Trump i det amerikanske byråkratiet forsvinner. 

annonse

I kronikken kommer tjenestemannen med et klart råd til den amerikanske presidenten, hva gjelder de stengte etatene.

– Som en av de høytstående tjentestepersonene som jobber uten lønn, har jeg et par råd til presidentens neste trekk overfor de stengte regjeringsetatene. Lukk dørene, selg møblene og kutt dem ut, skriver han. 

Vedkommende anser denne regjeringskrisen, som er blitt fremstilt som en kamp over Trumps planlagte grensemur, som en mulighet til å bli kvitt overflødige og illojale byråkrater.

– På en gjennomsnittlig dag, er grovt sett 15 prosent av de ansatte rundt meg eksepsjonelle patrioter som tjener sitt land. Jeg skulle ønske jeg kunne gi konkurransedyktige lønner til dem og ingen andre. Men 80 prosent føler ikke noe press på å produsere resultater. Om de ikke føler for å gjøre det de får beskjed om, så gjør de ikke det, skriver tjenestemannen.

annonse
annonse

Les også: Den gradvise aksepten av (fenomenet) Donald Trump

Man kan ikke sparke disse byråkratene, ifølge kronikkforfatteren. De gjør ingenting som åpenbart kan straffes, men heller ingenting som er av verdi for noen utenfor byråkratiet. Deres rettesnor er den byråkratiske prosessen, som de anser for å være sin venn. Alt skal gjøres etter en strikt, tungrodd protokoll. Selv de mest høytstående tjenestepersonene må angivelig innhente tillatelse for de mest grunnleggende administrative oppgavene fra alle nivåer i sitt byråkratiske hierarki. 

Videre skriver tjenestemannen om at cirka 5 prosent av hans kolleger først og fremst er opptatte av å fremme seg selv, og de fleste av dem er også sabotører.

– Sabotører som baserer seg på meninger fremfor forskning, som gir sine underordnede oppgaver i tulleprosjekter, eller fremmer sløsende tilskudd til sine venner. De fleste av mine karrierekolleger jobber aktivt mot presidentens agenda. Dette betyr at jeg typisk bruker 15 prosent av tiden på presidentens agenda og 85 prosent av tiden på å prøve å stanse sabotasje, og vi har ingen måte å bli kvitt dem på. Før regjeringskrisen. 

Les også: Trumps radikale utenrikspolitikk og egenrådige vesen

Kronikkforfatteren opplyser om at på grunn av krisen, og mangelen på offentlige finansiering av byråkratiet, så opererer mange føderale myndigheter nå mer effektivt, fra topp til bunn, med en brøkdel av den opprinnelige arbeidsstyrken. 

– Det ligger i det administrative byråkratiets natur å vokse for å tjene seg selv. Jeg ser det og kjemper imot det daglig, skriver han.

Byråkrater som blir konfrontert med dårlige resultater svarer ofte med trusler, søksmål og andre klager, ifølge tjenestemannen.

– Bukker vi under for slik utpressing? Ja. Vi betaler dem, vi frafaller dårlige evalueringer, og vi forfremmer dem. Mange regjeringsetater har inntatt en posisjon som tilsier at flere klager er bra, fordi det inkluderes i, du gjettet det, prosessen. 

Kronikkforfatteren skriver at president Trump kan gjøre slutt på sløsingen av offentlige midler, og bli kvitt sabotørene, dersom høytstående tjenestepersoner får mulighet til å omprioritere ressurser under en forlenget krise, når byråkratene må operere uten finansiering fra kongressen. 

– Presidenten trenger ikke finansiering fra kongressen for å dekonstruere sløsende byråer, som jobber imot hans agenda. Dette er en sjanse til å skape reell forandring, og hans slagkraft vokser seg sterkere for hver dag av denne krisen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.