Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan i KrF mener partiet må forbli i opposisjon dersom regjeringsforhandlingene på Hadeland ikke fører fram. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

KrF bør forbli i opposisjon dersom regjeringsforhandlingene ikke lykkes, mener parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Da partiets strid om veivalg raste i høst, sto Grøvan fast på at partiet burde fortsette tilværelsen som et konstruktivt opposisjonsparti, istedenfor å søke regjeringssamarbeid til venstre eller høyre. Grøvan har det samme synet i dag.

– Dersom det mot formodning ikke lykkes med forhandlingene, så mener jeg at vi bør sette ned foten og ha en grundig runde i partiet om situasjonen, sier Grøvan til Aftenposten.

Han mener situasjonen er annerledes nå enn 2. november da det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen med få stemmers overvekt vedtok at partiet skal forsøke å danne regjering med de borgerlige partiene.

– Det er ikke naturlig at vi går direkte over til den andre siden, sier Grøvan om veien videre dersom regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland ikke fører fram.

Delte meninger

Meningene er imidlertid delte om hva KrF bør gjøre videre ved en eventuell forhandlingskollaps. KrFU-leder Martine Tønnesen er blant dem som mener partiet da bør gå rett inn i «røde» forhandlinger med Ap og Sp, mens fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, derimot mener at partiet da må ta en fot i bakken og tenke seg om.

KrF-veteran Johannes Sandstad, som var på «blå» side i retningsvalget i fjor høst, mener det eneste riktige er å gå tilbake til opposisjon. I et intervju med NTB i romjula understreket partileder Knut Arild Hareide at det ikke er gitt at KrF kan gå til venstre dersom forhandlingene ikke lykkes.

Samtidig pågår den beinharde dragkampen på Hadeland for fullt. Vårt Land skrev mandag at partiene sliter med å bli enige på viktige politikkområder som innvandring, abort og klima. Det gjenstår fortsatt å se om det kommer en avklaring i løpet av onsdagen.

Sitter langt inne

Deler av det røde flertallet i KrFs landsstyre sier til samme avis onsdag at det vil sitte langt inn å stemme ned en regjeringsplattform, dersom de fire partiene skulle lykkes i forhandlingene.

– Ja, det sitter nok langt inne. Sjansen for et ja er over middels stor, sier Jarle Skeidsvoll i ­Hordaland KrF.

– Det er stor sannsynlighet for at vi lykkes med å gå i ­regjering, sier Karin Bjørkhaug fra Trøndelag.

– Det ligger mye prestisje i en tydelig anbefaling fra forhandlingslaget. Da vil landsstyret normalt slutte seg til det. Jeg opplever ikke dette som et helt åpent valg, sier Svein Iversen fra Finnmark.

Ulike utslag

Samtidig åpnes det blant flere for å stemme nei og å forbli i opposisjon, slik Grøvan hele tiden har tatt til orde for. Flere KrF-fylkesledere som VG snakket med tidligere denne uka, mener det ikke vil være noen katastrofe om forhandlingene ryker.

Det kan bli vanskelig å få et enstemmig ja fra landsstyret, men samtidig sier flere av de røde KrF-erne i landsstyret at det har betydning hvilken styrke signalene fra forhandlerne har. Særlig gjelder dette det bredt sammensatte referanseutvalget, der både Grøvan og Hareide har plass. Ifølge Vårt Land kan både Hareide og den røde forhandleren Erik Lundes ord komme til å veie tungt.

– Det kan få mange ulike ­utslag: Enstemmighet, delt innstilling – til og med et nei, sier Jarle Skeidsvoll i Hordaland.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]