Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. AP Photo/Luca Bruno
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at hele Nord-Syria må under regimets kontroll. Han avviser USAs forslag om en tyrkisk buffersone i nord.

– Vi er overbevist om at den eneste og beste løsningen er overføringen av disse territoriene til den syriske regjeringen, de syriske sikkerhetsstyrkene og de administrative strukturene, sa Lavrov til pressen i Moskva onsdag.

Tyrkia uttalte tirsdag at de vil opprette en sikkerhetssone langs grensa i Nord-Syria, etter forslag fra USAs president Donald Trump som i desember varslet at han vil trekke alle de amerikanske styrkene ut av Syria.

De USA-allierte kurderne i YPG, som har kontrollen i store deler av Nord-Syria, har avvist ideen om en sikkerhetssone, som de frykter blir det samme som en tyrkisk invasjon av territoriet de kontrollerer.

Frykt for ny invasjon

– Dette dreier seg ikke om en sikkerhetssone, men en ny invasjon, sier Sohanook Deebo i SDF-koalisjonen som omfatter YPG.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at hensikten med en buffersone vil være å gi sikkerhet, og stanse flommen av migranter inn i Tyrkia.

Men SDF vil kun godta en sikkerhetssone om den er i regi av FN og har som mål å sikre Syrias territorielle integritet og hindre infiltrasjon av terrorister, ifølge Deebo.

Latt i stikken

Kurderne, som har spilt en avgjørende rolle i kampen mot IS, utgjør flertallet av befolkningen i buffersonen som Erdogan foreslår. Situasjonen deres er imidlertid uklar etter at USA lot dem i stikken, siden Tyrkia anser kurdiske militser for å være terrorister.

Som følge av varselet om amerikansk tilbaketrekning, har kurderne allerede bedt de syriske regjeringsstyrkene om beskyttelse rundt byen Manbij. De har også varslet at de er villig til å integrere seg i et samlet Syria, så lenge de får selvstyre i nord.

Russland er en viktig støttespiller for Syrias president Bashir Assad, og forsikrer at kurdernes framtid kan sikres under syrisk kontroll.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]