Rahaf Mohammed al-Qunun i Toronto, Canada. Foto: REUTERS/Mark Blinch
Del saken
 • 2.6K
 •  
 •  
 •  
 •  

Under et innslag i SVTs nyhetssending Aktuelle tirsdag kveld ble det vist et intervju av den 18 år gamle saudiske flyktningen Rahaf Mohammed al-Qunun, som nylig fikk asyl i Canada. Ordet «islam» i en av al-Qununs uttalelser ble sensurert bort i SVTs undertekster.

Under intervjuet i SVT-innslaget forteller den saudiske kvinnen på arabisk at det er forbudt ifølge islam at kvinner har kort hår, fordi en kvinne ikke skal ligne en mann. 

Intervjuet var tekstet på engelsk, og SVT la sine egne svenske undertekster over den engelske teksten. I den engelske tekstingen, som kunne skimtes i et millisekund før den svenske teksten ble lagt over, fremgår det at kvinnen sier at islam forbyr kvinner å ha kort hår, fordi det får dem til å se maskuline ut.

De engelske undertekstene syntes i et millisekund, før SVTs grovt sensurerte tekst ble lagt over.

– … fordi dette er å se ut som en mann, og det er forbudt i islam for en kvinne å se ut som mann.

I SVTs undertekster var derimot selve begrepet «islam», i tillegg til det meste av det kvinnen sa i denne setningen, sensurert bort. For svenske seere er det nær umulig å se den engelske tekstingen som gjengir det som faktisk blir sagt.

Også Samhällsnytt har rapportert om sensuren.

Det er ikke første gangen SVT tas i å mørklegge opplysninger og sitater. Nylig sensurerte den svenske rikskringkasteren bort det etniske opphavet til en voldtektsmann, men måtte gjøre endringer i saken, etter spørsmål fra Samhällsnytt. 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.6K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]