Regjeringen Solberg på Slottsplassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Landsstyrene i de fire borgerlige partiene tar i ettermiddag stilling til den framforhandlede regjeringsplattformen. Planen er å legge den fram torsdag kveld.

Over to uker har gått siden de fire partienes topptunge forhandlingsdelegasjoner satte seg ned rundt bordet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland med mål om å bli enige om en ny regjeringsplattform og en splitter ny firepartiregjering.

Klokken 14 torsdag samles Høyre, Frp, Venstre og KrFs landsstyrer på ulike hoteller på Gardermoen for å studere formuleringene ord for ord og deretter – eventuelt – sette sitt godkjentstempel på plattformen. Dersom alle sier ja, er alt klart for den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1983, da den rene Høyre-regjeringen ledet av Kåre Willoch ble utvidet til en koalisjonsregjering, der KrF og Venstre kom med på laget.

Presentasjon torsdag kveld

Det er ventet at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil presentere regjeringsplattformen torsdag kveld.

Det betyr etter alt å dømme at Knut Arild Hareides dager som partileder en omme. Han gjorde det klart på det ekstraordinære landsmøtet 2. november i fjor at han vil trekke seg som partileder, dersom partiet søker regjeringssamarbeid til Høyre og forhandler fram en plattform.

Han har derfor ikke vært en del av partiets forhandlingsutvalg, og landsstyremøtet på Airport Quality hotell kan dermed bli det siste han leder.

Etter det NTB forstår, er det for snaut med tid til å kunne presentere en ny regjering allerede fredag, og det ligger derfor an til ekstraordinært statsråd og presentasjon av det nye mannskapet over helgen.

Liten abortseier

Det har til dels vært svært vanskelige forhandlinger, der partiene har kjempet for sine hjertesaker. VG meldte onsdag kveld at KrF ikke får endringer i paragraf 2c, som åpner for senabort i tilfeller hvor fosteret har alvorlig sykdom. Men Ropstad og hans folk skal ha oppnådd en liten seier gjennom innstramninger i muligheten for fosterreduksjon, ofte kalt tvillingabort.

Både FpU og Unge Venstre har imidlertid antydet at de vil stemme nei til regjeringsplattformen dersom KrF virkelig har fått gjennomslag for endringer i abortloven.

I Venstre er flere overrasket over at det har vært vanskeligere å forhandle med KrF enn med Frp, skriver Klassekampen. Samtidig har heller ikke forhandlingene med Frp gått helt smertefritt. Kilder har fortalt til NRK at Grande og partiets forhandlingsdelegasjon forlot forhandlingsrommet lørdag etter en klimakrangel med Frp.

I forhandlingsinnspurten skal KrF ha fått gjennomslag for en barne- og familiereform med særlig fokus på ressurssvake, mens Venstre har fått betydelig gjennomslag på klima. Det er klart hva slags endringer Frp har fått til på innvandringsområdet. Eventuelle særkrav fra Høyre har det vært skrevet lite om underveis i forhandlingene.

Får tre statsråder

Hvilke endringer i regjeringen som utvidelsen med KrF medfører, er foreløpig gjenstand for spekulasjoner. Et kvalifisert gjetning, basert på utvidelsen med Venstre i januar i fjor, er at de to minste og forholdsvis jevnstore partiene får tre statsråder hver.

For KrF nevnes det ofte at barne- og likestillingsministeren, utviklingsministeren og landbruks- og matministeren er av stor interesse. Det er ventet av Høyre må ofre to statsråder og Frp én.

Ifølge Aftenposten pekes det internt i KrF på alle de tre forhandlerne som aktuelle statsrådskandidater: nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad og Oslo-politiker Erik Lunde, i tillegg til tidligere finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen. Hareide har selv gjort det klart at han er uaktuell.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]