Foto: Åpne Dørers World Watch List

De siste 18 årene har Nord-Korea toppet organisasjonens liste, etterfulgt av ti andre land som har «et ekstremt nivå» av forfølgelse, skriver Vårt Land.

Åpne Dørers World Watch List: 100 poeng betyr «maksimal» forfølgelse.

Nord-Korea. 94 poeng.
Afghanistan. 94 poeng.
Somalia. 91 poeng.
Libya. 87 poeng.
Pakistan. 87 poeng.
Sudan. 86 poeng.
Eritrea. 86 poeng.
Jemen. 86. poeng.
Iran. 85 poeng.
India. 83 poeng.
Syria. 82 poeng.

Les også: Åpne Dører: I disse fem landene er det kriminelt å feire jul

 

Forfølgelsen blir også stadig mer global og sammensatt, men likevel mulig å peke ut tre hovedtrender, sier Stig Magne Heitmann, faglig leder i Åpne Dører.

Islamistiske bevegelser
Som følge av at terrorgruppen IS’ fall i Syria og Irak har flere fremmedkrigere fra land sør for Sahara vendt hjem. Samtidig har også flere grupper som har latt seg inspirere av IS og Al-Qaida fått større fotfeste i regionen.

Dette har de klart både gjennom voldelige angrep, men også gjennom voldsomt press. I Mauritania og ikke minst Nigeria har de grupper som islamistgruppen Boko Haram. Men islamske fulaninomader står bak mye mer vold mot kristne i Nigeria enn Boko Haram. Det samme skjer også i øst, i land som Kenya, Etiopia og ikke minst Somalia, sier Heitmann.

Les også: De som konverterer fra islam til kristendom blir spyttet på i Kristiansand

Fremveksten av religiøs nasjonalisme
I India spiller religiøs hindunasjonalisme en betydelig rolle i forfølgelsen av kristne i landet. Dette har bakgrunn i fremveksten av hindunasjonalistiske grupper og partier som nå sitter med makten i flere delstater, men også den indiske regjeringen.

Autoritære stater blir enda mer autoritære
Verdens autoritære stater har ofte stålkontroll over trossamfunnene i landet. Men den mest bekymringsfulle utviklingen skjer i Kina, sier Heitmann til Vårt Land.