Siden den første AG3-en ble levert i 1967 har Kongsberg våpenfabrikk levert over 250.000 slike automatgevær. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB SCANPIX
Del

Forsvarer har bestilt 11.000 nye automatgeværer til Heimevernet – nå blir de siste AG3-ene til spiker.

annonse

Det er snart 53 år siden Forsvaret bestemte seg for å kjøpe AG3 og tolv år siden arvtakeren HK416 ble bestilt.

– Noe av det viktigste er at HV nå slipper å bruke ressurser på å omvæpne soldatene. De har hatt opplæring på HK416 i førstegangstjenesten og må i dag læres opp på nytt på AG3. Fra rødpunktsikte til åpne sikter med skur og korn. Dette spiser av deres sårt tiltrengte treningsdager, sier Rune Nesland-Steinor i Forsvarsmateriell til Teknisk Ukeblad.

For snart to måneder siden bestilte Forsvarsmateriell ytterligere 11.000 HK416 fra tyske Heckler & Koch. Av disse skal cirka 7.000 gå til Heimevernet, resten går til å øke driftsreserven. Leveransen starter i løpet av året og skal pågå til 2022. Kontrakten er verdt 22 millioner euro, cirka 217 millioner kroner.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Ammunisjonsvekten på de nye automatgeværene er halvert sammenlignet med ammunisjonen som ble brukt i AG3.

Forsvarets første AG3 ble levert fra Kongsberg våpenfabrikk 15. februar 1967. Siden ble det fram til 1974 lisensprodusert hele 253.497 slike automatgeværer for Forsvaret her, ifølge Kongsberg våpenhistoriske forening.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører