Gunhild Stordalen presenterte torsdag den ferske EAT-Lancet-rapporten. Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) stiller seg positiv til rapporten og mener vi trenger ny kunnskap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) er positiv til EAT-Lancet-rapporten og mener ny kunnskap er viktig selv når den utfordrer etablerte oppfatninger.

– Det nye denne kommisjonen har gjort er å forsøke å bryte ned de faglige siloene, samt å se ting i sammenheng. Det tenker jeg er veldig bra. Så vil det være ulike meninger om anbefalingene den kommer med, sier Astrup til NTB.

Viktig med debatt
Utviklingsministeren mener derfor at det vil være viktig å åpne for en debatt om matens plass, og hvordan matproduksjonen i et langsiktig perspektiv skal foregå for å være bærekraftig.

annonse

En slik debatt er noe også Gunhild Stordalen, grunnleggeren av organisasjonen EAT, ønsker velkommen.

– Det er utrolig viktig for å øke oppmerksomheten, men også for å ta dette videre. Dette er det første forsøket på å sammenstille kunnskapen vi har, og sette vitenskapsmål. Vi har ikke det endelige svaret, men vi har retningen. Det at vi debatterer og kommer sammen for å finne løsninger, er jo også oppskriften på hvordan vi skal lykkes, sier hun.

Innspill til handlingsplan
Regjeringen arbeider for tiden med en handlingsplan for bærekraftige matsystemer, som skal se matsikkerhet, klimatilpasset landbruk og ernæring i sammenheng. EAT-Lancet-rapporten vil således være et viktig innspill i arbeidet, opplyser Astrup.

annonse

– Ikke minst handler det om hvordan vi skal innrette vår bistand til landbruksproduksjon og helsepolitikk i fattige land. Så dette er viktige innspill, som også vil ha stor betydning i vårt eget land, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon