CO2 er en usynlig, lukt- og giftfri gass som er avgjørende for planteveksten. (Creative Commons)

I regjeringsplattformen til Høyre, Frp og Venstre ønsker politikerne å innføre en flat CO2-avgift for alle sektorer, også landbruket. Dette kan få store konsekvenser for veksthusnæringen. Norske gartnere har i dag fritak for CO2-avgift, skriver Norsk Gartnerforbund (NGF) på sin hjemmeside.

annonse

Gartneriene bruker CO2 for å få bedre plantevekst. Avgiftshoppet kan bli opp mot 160 000 kroner for et lite gartneri, og inntil to millioner for et større anlegg.

–  Vi er svært skuffet over forslaget, og synes det er merkelig at regjeringen ønsker å avgiftsbelegge fotosyntesen. Plantene bruker CO2 i veksten. Det er en nasjonal målsetting å produsere mer mat og spise mer grønt. Det er derfor ekstra skuffende at dette forslaget er lagt på bordet, sier generalsekretær Katrine Røed Meberg.

Forslaget er svært alvorlig for en konkurranseutsatt og markedsorientert næring. NGF vil derfor gjøre alt for å hindre at forslaget får gjennomslag, og vil være i tett dialog med politikere og myndigheter fremover.

Med nasjonale målsettinger om at det skal produseres mer mat og vi skal spise mer grønt,  finner hun det helt uforståelig at grøntproduksjonen skal pålegges en slik kostnad uten at det foreligger reelle og mer klimavennlige alternativer. Det blir kun en fiskal skatt uten klimagevinst og med stor skadevirkning for mange norske veksthusgartnere.

annonse
annonse

KrF, som nå er i regjeringsforhandlinger, er imot CO2-avgift i landbruket.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.