CO2 er en usynlig, lukt- og giftfri gass som er avgjørende for planteveksten. (Creative Commons)
Del saken
 • 62
 •  
 •  
 •  
 •  

I regjeringsplattformen til Høyre, Frp og Venstre ønsker politikerne å innføre en flat CO2-avgift for alle sektorer, også landbruket. Dette kan få store konsekvenser for veksthusnæringen. Norske gartnere har i dag fritak for CO2-avgift, skriver Norsk Gartnerforbund (NGF) på sin hjemmeside.

Gartneriene bruker CO2 for å få bedre plantevekst. Avgiftshoppet kan bli opp mot 160 000 kroner for et lite gartneri, og inntil to millioner for et større anlegg.

–  Vi er svært skuffet over forslaget, og synes det er merkelig at regjeringen ønsker å avgiftsbelegge fotosyntesen. Plantene bruker CO2 i veksten. Det er en nasjonal målsetting å produsere mer mat og spise mer grønt. Det er derfor ekstra skuffende at dette forslaget er lagt på bordet, sier generalsekretær Katrine Røed Meberg.

Forslaget er svært alvorlig for en konkurranseutsatt og markedsorientert næring. NGF vil derfor gjøre alt for å hindre at forslaget får gjennomslag, og vil være i tett dialog med politikere og myndigheter fremover.

Med nasjonale målsettinger om at det skal produseres mer mat og vi skal spise mer grønt,  finner hun det helt uforståelig at grøntproduksjonen skal pålegges en slik kostnad uten at det foreligger reelle og mer klimavennlige alternativer. Det blir kun en fiskal skatt uten klimagevinst og med stor skadevirkning for mange norske veksthusgartnere.

KrF, som nå er i regjeringsforhandlinger, er imot CO2-avgift i landbruket.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 62
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]