President Donald Trumps advokat Rudy Giuliani sier han aldri sa det ikke fantes en hemmelig avtale mellom Trumps valgkampstab og Russland. Foto: Justin Lane / Pool / NTB scanpix
annonse
annonse

President Donald Trumps advokat Rudy Giuliani sier han aldri har sagt at det ikke fantes en hemmelig avtale mellom Trumps valgkampstab og Russland.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at presidenten selv var involvert i en slik avtale, hevder advokaten.

– Det er ikke et eneste bevis som knytter USAs president til den eneste forbrytelsen en kan begå her, nemlig å hjelpe russerne med å hacke Demokratenes partiapparat, sa Giuliani til CNNs Chris Cuomo onsdag.

annonse

I fjor sommer uttalte Giuliani at en hemmelig avtale mellom valgkampstaben og Russland under valgkampen 2016 ikke ville medført et lovbrudd i USA.

Denne uken har både New York Times og Washington Post kommet med nye opplysninger rundt Russland-saken.

På vegne av Russland

New York Times meldte tirsdag at det i 2017 ble iverksatt en etterforskning av hvorvidt Trump hadde arbeidet for Russland i strid med amerikanske interesser. Dagen før meldte Washington Post at Trump sørger for at det ikke tas referater fra møtene han har med Russlands president Vladimir Putin.

annonse

Trump selv insisterte dagen før Giulianis kommentar igjen på at han aldri har arbeidet for Russland.

– Det er en skam at du i det hele tatt stiller det spørsmålet. Det er ikke noe annet enn en diger, feit bløff, sa han til pressen utenfor Det hvite hus tirsdag.

I sin artikkel skrev Washington Post at Trump går uvanlig langt i å legge lokk over hva han og Putin har snakket sammen om de gangene de har møttes. Ved en anledning sikret han seg personlig notatene til tolken.

Etterforskning går sin gang

Trumps og Giulianis kommentarer kommer mens spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning jevnt og trutt går sin gang i bakgrunnen, med en mulig sluttføring i løpet av noen måneder.

Stadig vekk er det nye siktelser, innrømmelser av skyld og dommer for nære medarbeidere av Trump som er gransket, blant dem hans første sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans egen tidligere advokat Michael Cohen.

Manafort har innrømmet at han delte data fra meningsmålinger med en russer under valgkampen. Ifølge CNN dreide det seg om to prorussiske ukrainske oligarker.

annonse

Det var dette Giuliani onsdag hevdet ikke er sammensvergelse og lovbrudd.

– Slike data deler man med alle, sa han til CNN.

Kronologi om Russland-etterforskningen i USA

* I januar 2017 konkluderte amerikanske etterretningsorganisasjoner med at russiske myndigheter forsøkte å hjelpe Donald Trump i valgkampen året før. Dataangrep og lekking av informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton, var blant metodene som angivelig ble brukt. Russlands regjering har gjentatte ganger avvist anklagene.

* Samme måned besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske påstander om kontakt mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

* I februar 2017 skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Trump gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

* I februar 2017 viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

* Trump måtte samme måned sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.

* I mars 2017 ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i 2016 uten å ha opplyst om det.

* Samme måned bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsket Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. 10. mai ble Comey avsatt av Trump.

* 17. mai 2017 ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske den antatte russiske innblandingen i valget.

* I juli 2017 ble det kjent at Trumps sønn, Donald junior, i juni året før hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.

* I oktober 2017 ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.

* En tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet samtidig å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

* 1. desember 2017 ble det kjent at Michael Flynn siktes av spesialetterforsker Robert Mueller for å ha løyet til FBI om sin Russland-kontakt, noe Flynn har innrømmet.

* 16. februar 2018 opplyste Mueller at en storjury hadde reist tiltale mot 13 russiske statsborgere og tre russiske selskaper for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget.

* 13. juli 2018 opplyste justisdepartementet at en storjury på Muellers anmodning hadde tiltalt tolv agenter fra den russiske militære etterretningstjenesten for blant annet hacking av Demokratene før valget.

* 21. august 2018 ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort dømt for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Hans forretningspartner Rick Gates, som hadde erklært seg skyldig i to forhold, vitner mot ham under rettssaken.

* 21. november 2018 bekrefter Trump at han har gitt skriftlige svar på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller om Russlands antatte valginnblanding.

* 12. desember ble Trumps tidligere advokat Michael Cohen dømt til tre års fengsel i en separat sak. Cohen skal ha inngått en avtale med Mueller og er blitt avhørt av teamet en rekke ganger siden FBI ransaket hans kontor i april.

* 18. desember ble straffeutmålingen i saken mot Michael Flynn utsatt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon