Bilde av Yasuyoshi CHIBA / AFP
annonse
annonse

Donald Trumps administrasjon sørger med vilje for at det blir lange køer ved grensen mot Mexico for å ta fra asylsøkere og migranter alt håp om et bedre og verdig liv, mener generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Det er VG som skriver dette.

Demokratene nekter å finansieringen en grensemur mot Mexico. Inntil det er løst, har Trump stengt ned det amerikanske statsapparatet. Egeland ser en konspirasjon:

– Jeg tror at det er en bevisst politikk å lage en endeløs kø som tar fra folk alt håp om en fremtid i USA. De vil ikke gi de fortvilte menneskene noe håp om å nå frem. Køen ved grensen kommer bare til å bli større og verre og forsøkene på å forsere grensen mer livsfarlige. Dermed lager Trump en kunstig krise der, sier Egeland.

annonse

Egeland har møtt Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolten. I kjent stil fra norske tv-skjermer maler han et krisebilde:

– Budskapet mitt til Bolton og amerikanske myndigheter var at Honduras, El Salvador og Guatemala er inne i en dyp krise, og da jeg besøkte San Pedro Sula i Honduras møtte jeg sjokkerende mange mennesker som forteller at de er villige til å risikere livet og prøve om og om igjen å nå frem til USA. De har intet å tape. Det er bare håpløshet der.

Trump er skyldig, demokratene har gitt opp

– Det er Trump-administrasjonen som har ansvaret for en feilslått politikk som går ut på å mure ute problemene – og få dem ut av syne for USA. Men USA kan ikke lukke øynene for en dyp krise i sitt eget nabolag. Dette er ikke narkotikabaroner, men fattige mennesker som går til den amerikanske grensen med flip-flopper og sandaler. Da må man løse problemene der nede. Jeg er også overrasket over at demokratene og mediene ikke lager en stor sak ut av dette. Min teori er at de har gitt opp, sier Jan Egeland.

annonse

– Løgn og fanteri

– Hva synes du om Trumps ordbruk om menneskene i migrantkaravanene? spør VG.

– Det er en helt avskyelig ordbruk og løgner. Det er løgn og fanteri når han sier at det stort sett er kriminelle. Migrantene er stort sett lutfattige kvinner og barn. Dette har jeg selv sett, sier Egeland.

Bløffet om sult i Niger

Men Egeland har selv blitt beskyldt for å komme med løgn og fanteri. Sommeren 2005 var verdens øyne rettet mot det afrikanske landet Niger, etter at BBCs Hilary Andersson rapporterte om en voksende sultkatastrofe. I en dokumentaren TV 2 viste i 2008 ble Jan Egeland beskyldt for å bløffe om sultkatastrofen mens han var nødhjelpskoordinator for FN.

annonse

– Jeg ble invitert av TV 2 til å se dokumentaren, og så begynnelsen av den. Jeg reagerer sterkt på det jeg mener er en totalt feil framstilling av meg og av fakta, som er enkelt å sjekke at stemmer i alle tilgjengelige kilder, sa Egeland den gang til Dagbladet.

Egeland skal ha forlatt TV 2s lokaler i sinne, uten å ha sett filmen ferdig da han ble forelagt den. Han ble provosert at han truet TV 2 med injuriesøksmål, men det ble det aldri noe av.

Filmen viser Egeland som på pressekonferansen i 2005 fortalte Egeland at 1, 5 millioner mennesker sultet i Niger, og at barn døde av sult. Årsaken til sultkatastrofen skulle være at avlingen ble ødelagt på grunn av tørke og gresshoppesvermer. Journalister og hjelpeorganisasjoner reiste ned til det ørkenbelagte landet, og pengene strømmer inn til hjelpeorganisasjonene, skriver Dagbladet.

I ”Dokument 2”- programmet intervjues en rekke kilder som hevder at hungersnøden ikke var større enn normalt, og at det aldri hadde vært ødeleggende gresshoppesvermer i Niger i 2004.

BBCs Hilary Andersson blir tillagt en sentral rolle i å spre de overdrevne opplysningene om sultkatastrofen i samrøre med FN og ulike hjelpeorganisasjoner.

Tv2 dokumentaren kan sees her i engelsk versjon – The Famine Scam. Ligger ute i seks deler.

 

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon