Foto av LUIS TATO / AFP)
Del saken
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Minst 890 mennesker ble drept i etniske sammenstøt vest i Kongo i midten av desember, ifølge FN.

– Det er avgjørende at denne sjokkerende volden blir raskt og grundig etterforsket og at gjerningsmennene stilles til ansvar for sine handlinger, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet onsdag.

Sammenstøtene fant sted i fire landsbyer i Yumbi-området i provinsen Mai-Ndombe mellom 16. og 18. desember. Opplysningene om antall drepte stammer fra troverdige kilder, ifølge høykommissærens kontor OHCHR.

Etnisk vold

Minst 82 mennesker ble såret, men det reelle antallet er trolig høyere. 465 bygninger skal ha blitt plyndret eller brent, og rundt 16.000 mennesker har flyktet til nabolandet Kongo-Brazzaville.

Volden hadde angivelig ikke sammenheng med valget i Kongo, som etter flere utsettelser ble gjennomført 30. desember. I stedet dreide det seg om en konflikt mellom folkegruppene banunu og batende.

En gammel konflikt skal ha blusset opp da medlemmer av folkegruppen banunu forsøkte å gravlegge en av sine høvdinger i et batende-område.

Rett etter at sammenstøtene fant sted, opplyste myndighetene i Mai-Ndombe at minst 45 mennesker var drept. Dette ble imidlertid beskrevet som et foreløpig anslag.

Omstridt valg

Selv om volden ikke er direkte knyttet til valguroen i Kongo, støtter batende-lederne den sittende koalisjonen, mens banunu i større grad støtter opposisjonen. Valget ved nyåret var det første demokratiske siden landet ble uavhengig i 1960.

Der er det ennå ingen avklaring. Foreløpige resultater viser at opposisjonskandidat Felix Tshisekedi fikk 38 prosent av stemmene, foran en annen opposisjonskandidat, Martin Fayulu, som fikk 34 prosent. Avtroppende president Joseph Kabilas kandidat kom langt bak med 23 prosent. Valgkommisjonen opplyser at innsettelsen av ny president skal skje tirsdag 22. januar.

De foreløpige resultatene bestrides av blant andre landets katolske kirken, som hadde 40.000 valgobservatører over hele landet. Kirken mener Fayulu vant.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]