AP Photo/Andy Wong

Det kinesiske selskapet Huawei har bygget seg opp til å bli en av verdens største leverandører av mobiltelefonteknologi med smarttelefoner til endebrukere og systemer for telenettverk og serversystemer.

I USA har myndighetene tatt konsekvensen av at selskapet har en tett forbindelse til kinesiske myndigheter og har utestengt selskapet som potensiell leverandør av produkter til den amerikanske infrastrukturen for mobilkommunikasjon.

I 2015 ble det avslørt at HuaWei har anvendt avansert mikroteknologi i den hensikt å spionere på amerikanske bedrifter med nærmest usynlige komponenter plassert i datautstyr. Avsløringene har medført at HuaWei er utestengt fra det amerikanske markedet som leverandør av kommunikasjonsteknisk infrastruktur.

Men så er det Norge da. Hva gjør man her? Norge var tidligere et av foregangslandene innen mobilteknologi og har innehatt eksepsjonelle tekniske miljøer med kompetanse uten sidestykke. I dag er mye av den kompetansen smuldret bort til å bestå av enkeltpersoner innen universitet- og forskningsmiljøene samt pensjonerte ingeniører. Det har ikke vært noen synlig strategi fra myndighetene for å holde på den posisjonen Norge en gang hadde. Det bemerkelsesverdige er at dette også strider mot norske myndigheters uttalte ønske om å bygge nasjonal kompetanse utenom olje- og gassteknologien.

I dag er hoffleverandørene til det norske telenettet utenlandske, og med det følger det at kunnskaper om det norske telenettet sitter på utenlandske hender. Det kan virke som frykten for at det som sendes i telenettet også havner hos utenlandske aktører er fraværende.

Fra NORSIS-sjef til Huawei

I en artikkel i ITAvisen leser vi at Huawei har til hensikt å bygge et sikkerhetsenter i Norge. Senteret er ment å være et slags bevis på at spionanklagene mot mot Huawei og Kina er grunnløse.

–Vi håper med dette å bevise at det ikke er noen grunn til å tro at sikkerheten er dårligere med oss som leverandør enn med andre aktører i markedet, sier Huawei Norges sikkerhetssjef, Tore Larsen Orderløkken, i en pressemelding.

Det som som får det til å skurre i en del norske ører er at Tore Larsen Orderløkken tidligere var administrerende direktør i NORSIS. Om NORSIS vet vi følgende:

– Norsk senter for informasjonssikring er en norsk forening som ble stiftet 2. februar 2010. NorSIS er en del av regjeringens helhetlige satsing på informasjonssikkerhet i Norge. NorSIS jobber for at informasjonssikkerhet skal bli en naturlig del av hverdagen, gjennom å bevisstgjøre om trusler og sårbarheter.

Når garantisten for et kinesisk selskap som til de grader er avslørt å løpe den kinesiske statens ærend er en nordmann som tidligere var adm.dir i NORSIS, må det være lov å lure på om norske myndigheter sover i timen. Orderløkken kjenner alle Norges sårbarheter fra sin tidligere jobb.

Tore Larsen Orderløkken uttalte også at senteret blant annet vil bidra til at kunder, partnere og myndigheter kan få innsyn i selskapets leveranser til 5G-nettet. Den norske sikkerhetssjefen i Huawei gjentar i pressemeldingen at selskapet ikke jobber på vegne av Kina.

– Huawei vil aldri gi noen lands myndigheter tilgang til informasjon. Vi er et globalt konsern med 180.000 ansatte i 170 land, og det er disse ansatte som eier oss, ikke den kinesiske stat. Vi har ingen tilknytning til kinesiske myndigheter utover å ha hovedkontor i Kina, sier Orderløkken.

Nå er vel det egentlige spørsmålet hva kinesiske myndigheter eventuelt får vite fra nettverket og selv om Orderløkkens ord er i stor grad det samme som selskapets øverste sjef Ren Zhengfeim sier i et sjeldent intervju med internasjonal presse, så er Huawei tatt med buksene nede av amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

– Jeg elsker landet mitt. Jeg støtter Kommunistpartiet. Men jeg vil ikke gjøre noe for å skade verden, sa Ren ifølge Bloomberg.

I Folkerepublikken Kina (PRC) styrer staten alt og det som tilsynelatende ligner en vestlig struktur eller system er i beste fall staffasje. Ren Zhengfeims garantier betyr ingenting. I Kina bestemmer myndighetene alt.

Og som om norsk naivitet ikke allerede er eksponert så finner man også en tidligere statssekretær i Justisdepartementet på Huaweis lønningsliste i Norge. Det er Vidar Brein-Karlsen (Frp).