AP Photo/Yves Logghe, File

I Sveits er det oppstått debatt etter at politiet ga en ung muslimsk mann en bot på 150 sveitsiske franc (1300 kroner) for å ha ropt «Allahu Akbar» til en venn på en parkeringsplass i Schaffhausen, nord i det lille alpelandet. Det skriver den russiske TV-kanalen Russia Today.

annonse

Episoden fant sted i fjor sommer, men ble først nå kjent offentlig etter at mannen selv gikk ut med historien. Den 22 år gamle mannen, omtalt som Orhan E., hevder at han brukte den islamske setningen, som betyr «Allah er størst», for å uttrykke overraskelse etter å ha uventet sett en venn på parkeringsplassen.

Utropet – ofte ropt av islamske terrorister før de utfører angrep – fanget oppmerksomheten til en politimann, skriver Schaffhauser Nachrichten.

Den unge mannen ble bøtelagt for å ha forårsaket offentlig sjenanse. Politiet mente at han ropte høyt og tydelig og kunne forårsake panikk. «På den tiden av dagen var det en mulighet for at folk kunne blitt redde og forferdet,» sier en talsmann for byens politistyrke, Patrick Caprez.

Politisjef Romeo Bettini sa at politiet ville ha handlet på samme måte hvis noen hadde ropt noe uanstendig på en offentlig plass. Han understreket også at «det er helt feil å si at denne setningen Allahu Akbar er forbudt i Schaffhausen.»

Orhan E. hevdet at han ikke gjorde noe galt, og sier at han bestemte seg for å gå ut offentlig med sin historie fordi han hadde hørt om en lignende hendelse fra desember. Den gang reagerte en grensevakt mot en ung mann som hadde sagt «Allahu Akbar.»

«Jeg ble født her i Sveits og har aldri opplevd noe som dette,» sier Orhan E. «Bare fordi terrorister misbruker disse to ordene, betyr ikke det at jeg har dårlige hensikter når jeg sier dem».

Hendelsen har ifølge RT fått en såkalt antirasistisk gruppe i Zürich til å sende inn en klage på politiet i Schaffhausen.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.