Trump-administrasjonen vil torsdag presentere en strategi for en utvidet romforsvarssystem som kan overrumple våpensystemene til Russland og Kina. Foto: Pablo Martinez Monsivias / AP / NTB scanpix

Trump-administrasjonen har planer om en betydelig utvidelse og opptrapping av romforsvaret for å håndtere nye russiske og kinesiske våpensystemer.

annonse

President Donald Trump er selv til stede sammen med militære toppledere når det nye initiativet presenteres i Pentagon torsdag.

Planen er en sofistikert opptrapping og utvidelse som minner om Ronald Reagans spektakulære og latterliggjorte Star Wars-program på 80-tallet.

Administrasjonen hevder teknologien er nødvendig for å oppdage, spore og ødelegge fiendtlige missiler. USAs Missile Defense Agency (MDA) viser til kappløpet om hypersoniske missiler, som Kina og Russland også jobber med å utvikle, som et bekymringsmoment.

Kontre hypersoniske våpen

Slike våpen flyr flere ganger lydens hastighet og endrer retning svært raskt, noe som gjør missilene vanskelig å spore.

annonse
annonse

MDA vil derfor utvikle en rombasert avskjæringssystem som kan kontre slagkraften i slike våpen.

Planene innebærer den første utvidelsen på ni år av begrunnelsen for rakettforsvaret, som opprinnelig ble etablert med en mulig trussel fra Iran og Nord-Korea i tankene, og slett ikke Russland.

Mye av den nye innsatsen innebærer å ta opp igjen teknologier som Pentagon jobbet med under den kalde krigen, men som ble droppet da Sovjetunionen kollapset.

Verdensrommet

Pentagon ønsker nå å plassere et system av sensorer i verdensrommet som kan spore missiler med en gang de er skutt opp. De vil også se på muligheten for å skyte ned slike missiler med våpen som er utplassert i verdensrommet, ifølge Washington Post.

De vil også se på utviklingen av høyenergi-lasere som kan gi USA en mulighet til å ødelegge missiler rett etter at de er skutt opp.

I årevis hevdet USA at rakettforsvaret utelukkende var rettet mot missiler fra land som Iran og Nord-Korea, og det ble alltid benektet at det var rettet mot Russland, til tross for at deler av systemet ble basert i Øst-Europa, fra Polen til Romania. Russland har aldri trodd at de ikke var målet.

Selv om Trump-administrasjonens nye strategi viderebringer dette fokuset, legges det i tillegg til et nytt formål, nemlig å beskytte USA og USAs allierte i Europa og Asia mot regionale trusler, det vil si mot hypersoniske våpen som Russland og Kina er i ferd med å utvikle.

Større forståelse

Dokumentet som presenteres torsdag, vil gi et innblikk i hva som er Pentagons prioriteter og overordnede strategi. Alle nye initiativer må støttes av Kongressen, men etter at Nord-Korea testet sitt første interkontinentale missil, er det i dag langt større forståelse for rakettforsvaret enn det var for Star Wars, som i sin tid ble latterliggjort på grunn av den høye prisen og sterk tvil om det i det i det hele tatt kunne fungere.

Et spørsmål Pentagon må svare på, er om det er mulig å utvikle nye teknologier raskt nok til å håndtere ny teknologisk utvikling i Nord-Korea, først og fremst et rakettforsvar som kan skyte ned missiler rett etter oppskytingen.

F-35-fly og droner

Blant tiltakene som drøftes, er om de nye F-35-flyene kan utstyres med våpen som kan skyte ned missiler, om det kan utplasseres droner med laservåpen langs kysten av Nord-Korea, og om våpensystemet Aegis utplassert på skip eller på Hawaii kan brukes til å skyte ned nordkoreanske missiler.

Det er også snakk om å etablere et nytt bakkebasert rakettforsvarssystem på østkysten av USA, i tillegg til de eksisterende i Alaska og Hawaii, eller mobile rakettforsvarssystemer slik at amerikanske styrker kan svare raskt på en krise.

Selv om nye initiativer også tar sikte på å håndtere regionale trusler, er ikke USA i denne omgang ute etter å beskytte mot et fullskala strategisk missilangrep på USA fra land med kjernefysisk kapasitet som Russland eller Kina. Til det formål vil USA fortsette å basere seg på avskrekkingen som det amerikanske kjernefysiske arsenalet utgjør.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.