USAs utenriksminister Mike Pompeo og hans canadiske motpart, Chrystia Freeland, diskuterte tirsdag dødsdommen i en telefonsamtale. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USA sier Kinas dødsdom mot den canadiske statsborgeren som er dømt for narkotikasmugling til landet, er «politisk motivert».

Det sier USAs utenriksdepartement sent onsdag. Meldingen kommer etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo og hans canadiske motpart, Chrystia Freeland, tirsdag diskuterte dødsdommen i en telefonsamtale.

– Der uttrykte begge ministrene deres bekymring over de vilkårlige pågripelsene og de politisk motiverte fengslingene av canadiske statsborgere, sier talsmann Robert Palladino i det amerikanske utenriksdepartementet.

annonse

Tirsdag ba Canada formelt Kina om benådning av Robert Lloyd Schellenberg (36). Han ble pågrepet i 2014 og dømt til 15 års fengsel for smugling av 222 kilo metamfetamin skjult i bildekk til Australia. I desember ble imidlertid saken hans tatt opp av en kinesisk ankedomstol som mente straffen var for mild. Dommen ble omgjort til dødsstraff.

Flere i både USA og Canada har framholdt at omgjøringen kan knyttes til USAs arrestordre mot Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, som 1. desember ble pågrepet under en mellomlanding i Canada. Hun var etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon