En kvinne ble torsdag knivstukket på denne Kiwi-butikken i Oslo. En 20 år gammel russisk muslim er pågrepet og sier selv at knivangrepet er terror. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken
 • 6.6K
 •  
 •  
 •  
 •  

Russeren som er terrorsiktet etter knivstikking i en Kiwi-butikk i Oslo, sa i avhør at han ville drepe flest mulig. Forsvareren hans sier mannen kan være syk.

Mannen er 20 år gammel, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og er russisk statsborger, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB. Han kom til Norge via Sverige torsdag.

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier hun.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131 , som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet.

Fengslingsmøte lørdag

Mannen har fått oppnevnt advokat Ola Lunde som forsvarer. Han kommer til å treffe klienten først i forbindelse med fengslingsmøtet. Rettsmøtet starter klokken 12.15 lørdag i Oslo tingrett, opplyser PST til NTB.

– Jeg har ikke lest utskriften av forklaringen hans, men min magefølelse sier meg at han er syk. Jeg vil be om at han blir fremstilt for politilegen, for en prejudisiell observasjon, sier advokat Ola Lunde til Dagbladet.

Ifølge PST-sjefen er det per nå ikke avdekket at mannen har tilknytning til noen kjente terrororganisasjoner.

– Men det vil etterforskningen søke å avklare, sier hun.

En norsk kvinne i 20-årene er kritisk skadd etter å ha blitt knivstukket i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo. Politiet fikk melding om hendelsen torsdag klokken 12.53. Først ble saken etterforsket av Oslo politidistrikt.

Kan være første angrep av denne typen

– Fredag morgen besluttet Riksadvokaten at etterforskningen av knivangrepet overføres til PST. Bakgrunnen er opplysninger siktede kom med i avhør torsdag kveld, opplyser Bjørnland.

Til Nettavisen sier Bjørnland at dette kan være det første knivangrepet med tilfeldig offer her i landet som potensielt kan knyttes til ekstrem islamisme.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag knivangrepet på den unge kvinnen.

– Jeg tenker på henne og hennes familie i en meget vanskelig stund, sier han.

Trolig tilfeldig offer

Etter knivstikkingen opplyste operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB at kvinnen sto i kassen for å betale da hun ble stukket i ryggen.

– Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer, sa operasjonslederen.

Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus med kritiske skader, men tilstanden ble betegnet som stabil.

Mannen løp fra butikken og ble pågrepet av politiet i nærheten av åstedet etter kort tid.

Den russiske ambassaden i Oslo omtalte fredag saken på sin Facebook-side.

– Ambassaden er i kontakt med politimyndigheter, heter det.

Ifølge NRK , som siterer det russiske nyhetsbyrået Tass, arbeider russiske myndigheter med å finne ut mer om mannen og bakgrunnen hans.

I juli 2018 ble 18 år gamle Håvard Pedersen drept av en 18 år gammel afghansk/pakistansk asylsøker inne på Coop i Vadsø. Gjerningsmannen ble nylig dømt til tvungent psykisk helsevern for ugjerningen. Han kom til Norge under migrasjonsstrømmen i 2015.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 6.6K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]