En såret mann fraktes til sykehus etter å ha blitt banket opp av soldater under demonstrasjonene i Zimbabwe. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  

68 demonstranter er behandlet for skuddsår i Zimbabwe. De demonstrerte mot høye bensinpriser. Andre demonstranter er lemlestet av slag og hundebitt under protestene mot regimet, skriver det danske telegrambyrået Ritzau i en melding gjengitt blant annet av Berlingske Tidende.

Flere rapporteres drept og rundt 200 er arrestert.

17 av de sårede har vært gjennom kirurgiske operasjoner etter de voldelige sammenstøtene, ifølge organisasjonen «Leger for menneskerettigheter», som sier at gruppens leger har behandlet 172 personer i hovedstaden Harare, og i landets nest største by, Bulawayo.

Noen har blitt behandlet for hundebitt, mens andre har blitt behandlet for skuddsår eller kommet til sykehuset med ødelagte armer eller ben, melder organisasjonen ifølge Ritzau og Berlingske Tidende.

«Noen av de sårede har, til tross for legenes advarsler, blitt hentet fra sykehusene av politiet fordi de skulle fremstilles retten», sier Leger for menneskerettigheter.

Zimbabwes sikkerhetsminister Owen Ncube har uttalt at flere mennesker har blitt drept under protestene. Han har ikke sagt hvor mange.

Den mangeårige diktatoren og mottakeren av store pengebeløp i U-hjelp fra Norge, Robert Mugabe, ble tvunget fra makten i Zimbabwe i november 2017. I hans regjeringstid ble det relativt velstående, men hvite styrte landet, lagt i ruiner med skyhøy inflasjon, redusert levetid og overgrep mot hvite farmere. Nå ser det ut til at de nye makthaverne ikke er stort bedre.

Problemene utgjør en trussel mot president Emmerson Mnangagwas regime, som forsøker å rette opp landets urolige økonomi etter Robert Mugabe, skriver Berlingske Tidende. Presidenten har nylig økt prisen på drivstoff betydelig på grunn av bensinmangel.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]