En såret mann fraktes til sykehus etter å ha blitt banket opp av soldater under demonstrasjonene i Zimbabwe. Foto: AP / NTB scanpix

68 demonstranter er behandlet for skuddsår i Zimbabwe. De demonstrerte mot høye bensinpriser. Andre demonstranter er lemlestet av slag og hundebitt under protestene mot regimet, skriver det danske telegrambyrået Ritzau i en melding gjengitt blant annet av Berlingske Tidende.

annonse

Flere rapporteres drept og rundt 200 er arrestert.

annonse

17 av de sårede har vært gjennom kirurgiske operasjoner etter de voldelige sammenstøtene, ifølge organisasjonen «Leger for menneskerettigheter», som sier at gruppens leger har behandlet 172 personer i hovedstaden Harare, og i landets nest største by, Bulawayo.

Noen har blitt behandlet for hundebitt, mens andre har blitt behandlet for skuddsår eller kommet til sykehuset med ødelagte armer eller ben, melder organisasjonen ifølge Ritzau og Berlingske Tidende.

«Noen av de sårede har, til tross for legenes advarsler, blitt hentet fra sykehusene av politiet fordi de skulle fremstilles retten», sier Leger for menneskerettigheter.

annonse
annonse

Zimbabwes sikkerhetsminister Owen Ncube har uttalt at flere mennesker har blitt drept under protestene. Han har ikke sagt hvor mange.

Den mangeårige diktatoren og mottakeren av store pengebeløp i U-hjelp fra Norge, Robert Mugabe, ble tvunget fra makten i Zimbabwe i november 2017. I hans regjeringstid ble det relativt velstående, men hvite styrte landet, lagt i ruiner med skyhøy inflasjon, redusert levetid og overgrep mot hvite farmere. Nå ser det ut til at de nye makthaverne ikke er stort bedre.

Problemene utgjør en trussel mot president Emmerson Mnangagwas regime, som forsøker å rette opp landets urolige økonomi etter Robert Mugabe, skriver Berlingske Tidende. Presidenten har nylig økt prisen på drivstoff betydelig på grunn av bensinmangel.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.