Til sammen 17 landsmøtedelegater i KrF opplyser til Bergens Tidende at de vil trappe ned eller gi seg.
Blant dem som sier til Bergens Tidende at de gir seg er nestleder Tore Christiansen i Nordland KrF og tidligere stortingsrepresentant Morten Halling i Oppland KrF. Rigmor Andersen i Møre og Romsdal sier hun vil melde seg ut, og Tone Marit Dyrkolbotn i Hordaland er usikker på om hun vil fortsette vervene.
Avisa har vært i kontakt med alle de 190 landsmøtedelegatene som var med under KrFs ekstraordinære landsmøte i november der partiet tok sitt veivalg om å gå inn i regjeringen med Frp.
Av de til sammen 90 såkalte røde kandidater har 57 svart på henvendelsen. 32 sier de fortsetter som før, men 17 sier de vil trappe ned eller gi seg og to vil ikke svare.
Seks KrF-medlemmer i Rogaland og én i Trøndelag meldte allerede torsdag kveld i et åpent brev at de melder seg ut av partiet etter at det ble enighet om en ny firepartiregjering.
Blant dem var Svein Helgesen, tidligere vararepresentant på Stortinget for KrF, og Ole Tom Guse, tidligere ordfører i Forsand.
Telemark KrFs vararepresentant på Stortinget, Hanne Thürmer, har allerede meldt seg ut av KrF og inn i Senterpartiet. I tillegg har også Odd Anders With i Trøndelag KrF valgt å melde seg ut av partiet. Dag Sele, fylkesleder i Hordaland KrF og sentralstyremedlem i partiet, trekker seg fra alle verv, men fortsetter som medlem.
Blant de tillitsvalgte som blir igjen i partiet, starter kampen om å velge hvem som skal overta ledervervet etter Knut Arild Hareide som trakk seg torsdag.
Flere KrF-topper er misfornøyd med at konstituert leder Kjell Ingolf Ropstad brukte abortloven for å åpne for regjeringsforhandlinger, men uten å få resultater.
– Jeg reagerer mest på måten abortloven ble brukt på, sier fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF til Aftenposten.
Fylkeslederen mener Robstad som leder ikke er samlende nok siden han sto i front for et prosjekt som halvparten av partiet ikke ønsket.
Ropstad brukte abortloven som brekkstang da kampen sto om KrFs veivalg i høst, og sa at partiet hadde en historisk mulighet til å få endret paragraf 2c og viste til at han hadde støtte for dette hos statsminister Erna Solberg.
Aftenposten skriver at flere isteden peker på parlamentarisk leder Hans Olav Syversen. Mye tyder på at kampen vil stå mellom disse to når KrFs landsmøte skal gjøre sitt valg i april.
Fylkesleder Oluf Maurud i Hedmark KrF støtter Syversen som kandidat. Fylkesleder Erik Næs mener Ropstad ville stått sterkere om han hadde fått gjennomslag i regjeringsforhandlingen. Leder Gry Ragna Mæland i Gjøvik KrF mener Ropstad har for liten erfaring.