Illustrasjonsbilde av flyktninger i Middelhavet. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Del saken
 • 71
 •  
 •  
 •  
 •  

Mens flyktninger, spesielt fra Asia og Afrika, bytter sitt statsborgerskap til norsk, beholder europeiske arbeidsinnvandrere sitt opprinnelige statsborgerskap.

Hele 70 prosent av innvandrere fra Asia som kom til Norge i perioden 1968 til 2007, ble innvilget norsk statsborgerskap mellom 1977 og 2017, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Særlig på midten av 90-tallet var det veldig vanlig at flyktninger fra Iran, Vietnam og Sri Lanka skiftet statsborgerskap.

På andreplass kommer personer fra Afrika der 69 prosent har skiftet til norsk statsborgerskap. Av disse utgjør somaliere hele 54 prosent i perioden 2003–2011. I europeiske land utenfor EU/EØS er andelen 56 prosent.

Også europeiske arbeidsinnvandrere bytter til norsk statsborgerskap, men i mindre grad enn øvrige. Tallene for arbeidsinnvandrere fra perioden 1990 til 2007 viser at bare 3 prosent av arbeidsinnvandrere fra EU/EØS-land byttet til norsk statsborgerskap.

SSB mener at dette skyldes at en god del av dem planlegger å reise tilbake til hjemlandet eller flytte til et annet EU-land.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 71
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]