Illustrasjonsbilde av flyktninger i Middelhavet. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Mens flyktninger, spesielt fra Asia og Afrika, bytter sitt statsborgerskap til norsk, beholder europeiske arbeidsinnvandrere sitt opprinnelige statsborgerskap.

annonse

Hele 70 prosent av innvandrere fra Asia som kom til Norge i perioden 1968 til 2007, ble innvilget norsk statsborgerskap mellom 1977 og 2017, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Særlig på midten av 90-tallet var det veldig vanlig at flyktninger fra Iran, Vietnam og Sri Lanka skiftet statsborgerskap.

På andreplass kommer personer fra Afrika der 69 prosent har skiftet til norsk statsborgerskap. Av disse utgjør somaliere hele 54 prosent i perioden 2003–2011. I europeiske land utenfor EU/EØS er andelen 56 prosent.

Også europeiske arbeidsinnvandrere bytter til norsk statsborgerskap, men i mindre grad enn øvrige. Tallene for arbeidsinnvandrere fra perioden 1990 til 2007 viser at bare 3 prosent av arbeidsinnvandrere fra EU/EØS-land byttet til norsk statsborgerskap.

SSB mener at dette skyldes at en god del av dem planlegger å reise tilbake til hjemlandet eller flytte til et annet EU-land.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.