President Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Donald Trump ba ikke sin tidligere advokat Michael Cohen om å lyve til Kongressen, forsikrer Trumps nåværende advokat Rudy Giuliani.

annonse

Enhver slik påstand er kategorisk falsk, heter det i en uttalelse fra Giuliani fredag.

annonse

Nettstedet Buzzfeed skrev torsdag at Trump ba Cohen oppgi uriktige opplysninger til Kongressen i 2017. Saken gjaldt Trumps tidligere planer om et byggeprosjekt i Moskva og når planene ble skrinlagt.

Hvis det stemmer at Cohen ble bedt om å feilinformere USAs folkevalgte, har presidenten etter alt å dømme brutt loven. Buzzfeeds artikkel var basert på opplysninger fra anonyme kilder med kjennskap til spesialetterforsker Robert Muellers Russland-gransking.

Demokrater i Kongressen lover at også de vil undersøke påstandene.

annonse
annonse

– Om det Buzzfeed skriver er sant, så må president Trump enten gå av eller bli stilt for riksrett, skriver kongressrepresentanten Joaquin Castro på Twitter.

– Oppdiktede løgner

Trumps talsmann Hogan Gidley ble fredag intervjuet om saken av TV-stasjonen Fox News, og han beskrev Buzzfeeds artikkel som «fullstendig latterlig».

Gidley kom ikke med noen utvetydig tilbakevisning av påstandene – men det gjorde Giuliani noen timer senere.

– Påstandene er bare flere oppdiktede løgner med rot i Michael Cohens hat og desperasjon, hevder advokaten, som er tidligere ordfører i New York.

– Skriftlige bevis

Ifølge Buzzfeed sitter Muellers etterforskere på både skriftlige bevis og vitneavhør som viser at Trump selv ba Cohen om å forklare seg uriktig til Kongressen i 2017.

Det er bred enighet om at en slik oppfordring vil innebære lovbrudd. Også William Barr, som Trump har utpekt til ny justisminister, har bekreftet dette.

Lignende anklager er tidligere blitt rettet mot presidentene Bill Clinton og Richard Nixon. Clinton ble stilt for riksrett og senere frikjent, mens Nixon trakk seg i 1974 da det lå an til riksrettssak mot ham.

Cohens feilaktige forklaring til Kongressen dreide seg om Trumps planer om et «Trump Tower» i Moskva. Mens Cohen hevdet at planene ble skrinlagt i januar 2016, skjedde dette i virkeligheten ikke før et halvt år senere.

Høring i februar

Presidenten selv hevder i en Twitter-melding fredag at Cohen lyver i håp om å få redusert fengselsstraff. Cohen er dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. Advokaten har tilstått å ha utbetalt «hysjpenger» til kvinner som hevder å ha hatt sex med Trump.

I tillegg har Cohen innrømmet å ha utbetalt penger til et teknologiselskap som angivelig forsøkte å manipulere meningsmålinger i Trumps favør.

Cohen skal etter planen vitne under ed i en høring i Kongressen i februar. Presidentens tidligere advokat har lovet å gi en «fullstendig og troverdig» fremstilling av sitt arbeid for Trump.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.