President Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Donald Trump ba ikke sin tidligere advokat Michael Cohen om å lyve til Kongressen, forsikrer Trumps nåværende advokat Rudy Giuliani.

Enhver slik påstand er kategorisk falsk, heter det i en uttalelse fra Giuliani fredag.

Nettstedet Buzzfeed skrev torsdag at Trump ba Cohen oppgi uriktige opplysninger til Kongressen i 2017. Saken gjaldt Trumps tidligere planer om et byggeprosjekt i Moskva og når planene ble skrinlagt.

Hvis det stemmer at Cohen ble bedt om å feilinformere USAs folkevalgte, har presidenten etter alt å dømme brutt loven. Buzzfeeds artikkel var basert på opplysninger fra anonyme kilder med kjennskap til spesialetterforsker Robert Muellers Russland-gransking.

Demokrater i Kongressen lover at også de vil undersøke påstandene.

– Om det Buzzfeed skriver er sant, så må president Trump enten gå av eller bli stilt for riksrett, skriver kongressrepresentanten Joaquin Castro på Twitter.

– Oppdiktede løgner

Trumps talsmann Hogan Gidley ble fredag intervjuet om saken av TV-stasjonen Fox News, og han beskrev Buzzfeeds artikkel som «fullstendig latterlig».

Gidley kom ikke med noen utvetydig tilbakevisning av påstandene – men det gjorde Giuliani noen timer senere.

– Påstandene er bare flere oppdiktede løgner med rot i Michael Cohens hat og desperasjon, hevder advokaten, som er tidligere ordfører i New York.

– Skriftlige bevis

Ifølge Buzzfeed sitter Muellers etterforskere på både skriftlige bevis og vitneavhør som viser at Trump selv ba Cohen om å forklare seg uriktig til Kongressen i 2017.

Det er bred enighet om at en slik oppfordring vil innebære lovbrudd. Også William Barr, som Trump har utpekt til ny justisminister, har bekreftet dette.

Lignende anklager er tidligere blitt rettet mot presidentene Bill Clinton og Richard Nixon. Clinton ble stilt for riksrett og senere frikjent, mens Nixon trakk seg i 1974 da det lå an til riksrettssak mot ham.

Cohens feilaktige forklaring til Kongressen dreide seg om Trumps planer om et «Trump Tower» i Moskva. Mens Cohen hevdet at planene ble skrinlagt i januar 2016, skjedde dette i virkeligheten ikke før et halvt år senere.

Høring i februar

Presidenten selv hevder i en Twitter-melding fredag at Cohen lyver i håp om å få redusert fengselsstraff. Cohen er dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. Advokaten har tilstått å ha utbetalt «hysjpenger» til kvinner som hevder å ha hatt sex med Trump.

I tillegg har Cohen innrømmet å ha utbetalt penger til et teknologiselskap som angivelig forsøkte å manipulere meningsmålinger i Trumps favør.

Cohen skal etter planen vitne under ed i en høring i Kongressen i februar. Presidentens tidligere advokat har lovet å gi en «fullstendig og troverdig» fremstilling av sitt arbeid for Trump.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]