Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix

President Donald Trump skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un igjen i februar, opplyser Det hvite hus etter at Kims «høyre hånd» besøkte Trump i Washington.

Nord-Koreas tidligere etterretningssjef Kim Yong-chol tilbrakte hele 90 minutter sammen med Trump i Det hvite hus fredag.

– Presidenten ser fram til å møte Kim på et sted som skal kunngjøres på et senere tidspunkt, sier Trumps talsperson Sarah Sanders.

Det var historisk da Trump og Kim møttes i Singapore i fjor sommer. Møtet munnet ut i et vagt formulert dokument, der Kim lovet å jobbe for «atomnedrustning av den koreanske halvøya».

Siden har det vært få konkrete framskritt, for USA og Nord-Korea er ikke helt enige om hva nedrustning innebærer. Flere analytikere har dessuten publisert rapporter som viser at det nordkoreanske atomprogrammet fortsetter.

Men den siste tiden har diplomatiet foregått på høygir, og Kim Yong-chol blir nå den første nordkoreanske utsendingen på nesten 20 år som tilbringer natten i Washington. Han skal bo på et fasjonabelt hotell bare en kjøretur unna Det hvite hus.

Lunsj

Det var her utenriksminister Mike Pompeo, som besøkte Nord-Korea fire ganger i fjor, fredag morgen tok imot den tidligere spionsjefen. Verken Kim Yong-chol eller Pompeo svarte på spørsmål fra pressen, men de lot seg avbilde på vei inn til møtet, og etterpå tok Kim turen til Det hvite hus.

Innholdet i møtet er ikke kjent, men samtalene gikk tilsynelatende så bra at Pompeo inviterte den nordkoreanske delegasjonen til lunsj på hotellet etter visitten i Det hvite hus.

Til Vietnam?

Vietnam har sagt seg villig til å være vert for toppmøtet mellom Kim og Trump, og kilder sier de praktiske forberedelsene alt er i gang. Både hovedstaden Hanoi og havnebyen Da Nang er nevnt som mulige møtesteder. Thailand skal være et annet mulig vertsland.

Trump har gjentatte ganger gitt uttrykk for at han ønsker å møte den nordkoreanske lederen igjen. Presidenten har skrytt hemningsløst av USAs diplomatiske innsats og hevdet at han har hindret en storkrig i Asia.

Tøværet på den koreanske halvøya startet da Sør-Korea forberedte vinter-OL i fjor. I løpet av året holdt Kim Jong-un toppmøter med presidentene i Kina og Sør-Korea i tillegg til Trump.

Atomnedrustning

Kun timer før Nord-Koreas utsending landet i Washington, omtalte Trump Nord-Korea som en «ekstraordinær trussel».

Nord-Koreas leder ønsker sikkerhetsgarantier og en slutt på internasjonale sanksjoner som gjenytelse for atomnedrustning.

– Det er en slags enighet om hva atomnedrustning betyr. Men det er åpenbart uenighet om hva som skal til for å komme dit – om atomnedrustning er slutten på prosessen eller selve prosessen, sier redaktør Jenny Town i nettstedet 38 North, en del av tankesmia Stimson Center i Washington.

Hun sier amerikanerne normalt har forsøkt å hamre ut detaljene i avtalene før det holdes toppmøter, mens den type «lederdrevet» diplomati Trump legger opp til, er mer vanlig i Asia.

– Folk har vært veldig skeptiske til denne ovenfra og ned-tilnærmingen, men vi vet ikke før vi har prøvd, tilføyer hun.

Svensk diplomati

Fredag ankom den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Son-Hui Sverige for å delta i det svenske medier omtalte som et hemmelig møte.

Han skulle blant annet møte utenriksminister Margot Wallström, ifølge nyhetsbyrået TT. Svensk UD sier Choe er i Sverige for å delta i «samtaler i et mindre format sammen med internasjonale eksperter».

USAs spesialutsending for Nord-Korea, Stephen Biegun, kan komme til å reise til Sverige for å møte Choe hvis samtalene i Washington går bra, opplyste en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Sverige har hatt diplomatiske forbindelser med Pyongyang siden 1973 og er blant få vestlige land som har en ambassade der.