Tsjekkisk politi fotografert ved Wenzelsplassen fredag. Foto: Vit Simanek/CTK via AP / NTB scanpix

En mann satte fredag fyr på seg selv i sentrum av Praha, 50 år etter at studenten Jan Palach gjorde det samme i protest mot Sovjets invasjon.

annonse

Mannen er alvorlig skadd og er lagt i kunstig koma med brannskader på hode og hender hendelsen på Václav-plassen, opplyser tsjekkiske myndigheter.

Mannen helte en brennbar væske over seg selv og tente på, før forbipasserende fikk slukket flammene, ifølge politiet.

Denne uka har Tsjekkia markert 50-årsdagen for Palachs protest med fakkeltog og flere offisielle seremonier.

Jan Palach ble verdensberømt da han 16. januar 1969 protesterte mot Warszawapaktlandenes okkupasjon av Tsjekkoslovakia ved å sette fyr på seg selv på Václav-plassen, også kjent som Wenzelsplassen.

annonse
annonse

Han døde tre dager senere og ble et kraftfullt symbol på motstanden mot den Sovjet-ledede militærinvasjonen 21. august 1968. Invasjonen knuste Praha-våren og stanset kommunistlederen Alexander Dubceks reform- og liberaliseringspolitikk i landet.

Etter regimeskiftet og demokratiseringen i Tsjekkoslovakia i 1989 ble det satt opp et Palach-monument på den berømte plassen i Praha. I tillegg er et torg i en annen del av byen oppkalt etter ham.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.