Miljødirektoratet er blant annet bekymret for sjøfuglen lomvi. Foto: Håkon M. Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Til tross for at Miljødirektoratet advarte om oljeutvidelser i nord, satte regjeringen for andre år rekord i antall utvinningstillatelser på norsk sokkel.

Totalt ble det gitt ut 83 letetillatelser i fjor, hvor av 14 av dem var i Barentshavet, skriver Klassekampen.

Tillatelsene ble gitt ut gjennom TFO-ordningen (tildeling i forhåndsdefinerte områder), som siden i 2003 har vært måten å dele ut tillatelser på i Norge.

Meningen var at TFO skulle være en tilleggsordning for å stimulere leting i allerede eksisterende, modne oljefelt i Norskehavet og Nordsjøen. Men nå har ordningen ifølge avisa blitt den viktigste formen for utlysning.

Blant annet trekker Klassekampen fram at området nå gjelder store deler av det sørlige Barentshavet, hvor nye områder har gått fra å være umodne til modne på under ett år.

Det reagerer Miljødirektoratet på. Ifølge leder Silje Ask Lundberg er det kun petroleumsfaglige hensyn og ikke miljøhensyns som tas når nye områder vurderes. Direktoratet har advart mot utvidelse med tanke på viktige miljøverdier, og er blant annet bekymret for sjøfuglen.

– De miljøfaglige rådene blir hensyntatt ved alle konsesjonsrunder på norsk sokkel, og avveid mot andre hensyn. De avveininger som er gjort er forankret i et bred flertall på Stortinget, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) til avisa.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]