Lars Akerhaug
Redaksjonssjef
Sikkerhetsstyrker hjelper folk med å flykte under angrepet i Nairobi i Kenya. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 4.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Tre ulike hendelser denne uken kan knyttes sammen. Ikke fordi sakene isolert sett har noe med hverandre å gjøre, men fordi de har samme røtter og årsaker.

Denne uken ble en somalisk kvinne stilt for retten i Oslo, tiltalt for å ha latt seg rekruttere til Den islamske stat (IS), og for å ha støttet organisasjonen økonomisk. I den første dagen i retten kom det frem at hun også skal ha deltatt aktivt i rekruttering og propagandering for islamistorganisasjonen, mens hun bodde i Norge. Hun kom til Norge og fikk midlertidig beskyttelse i 2013.

Den samme uken fant et nytt og blodig terrorangrep sted i Kenya. Al-Shabaabmilitsen gikk til angrep og skapte på ny et blodbad i Nairobi. Angrepet mot et hotellkompleks i byen pågikk i nesten et døgn, tidligere denne uken. Minst 21 mennesker ble drept, i tillegg til de fem angriperne.

21. september 2013 fant et liknende angrep sted ved kjøpesenteret Westgate i den kenyanske hovedstaden. Da deltok den norske statsborgeren Hassan Dhuhulow, som kom til Norge som flyktning fra Somalia i barndommen.

I dag ble det kjent at knivstikkingen av en tilfeldig kvinne i kassa i en Kiwi-butikk i Oslo torsdag, etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som et terrorangrep. Den mistenkte gjerningsmannen er en muslimsk, russisk statsborger i 20-årene.

Terroren som rammet Nairobi har akkurat de samme røttene som angrepet på Kiwi i Møllergata, midt i Oslo sentrum. Rekrutter til IS og Al-Shabaab er som oftest motivert av de samme årsakene, en forståelse av at islam påbyr muslimer å kjempe og krige mot de vantro, som pålegger dem et dypt hat mot vestlig sivilisasjon og vestlige verdier.

Det er helt åpenbart at dette har med islam å gjøre. Ikke slik forstått at alle muslimer er potensielle terrorister, men i den forstand at dette er en utbredt og ikke uvanlig tolkning av Koranen, og beretningene om profeten Mohammads liv.

Og selv om ikke alle flyktninger, asylsøkere eller migranter er terrorister eller radikale ekstremister, vil det alltid være en risiko for at de som kommer fra muslimske land er, eller kan bli radikalisert og motivert til å begå terror.

Likevel kommer det fortsatt protester når man forsøker å diskutere sammenhengene mellom innvandringspolitikk, islam og terror. De som påpeker dette blir forsøkt fremstilt som rasister eller «islamofobe».

Men det er ikke uten grunn at store deler av den norske befolkningen er skeptiske til at islam får et sterkere fotfeste i Norge. Det er på grunn av nettopp slike hendelser, som knivstikkingen på Kiwi i Møllergata i Oslo.

Det har ingenting å gjøre med rasisme. Men det er en rasjonell frykt. At terroren kan ramme oss er en virkelighet vi er nødt til å forholde oss til.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]