Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Jon Helgheim sier det er skapt et inntrykk av at vi skal ha ett sett med regler for innvandrere og ett for etnisk norske. – Det ser jeg ikke noe poeng med, sier han til Dagsavisen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Denne uken ble det arrangert et seminar hos NUPI i Oslo, der to svenske forskere tok for seg fremveksten av ekstreme, jihadistiske miljøer i vårt naboland mot øst. 

– Det er fryktelig skremmende hva Sverige har tillatt, sier Jon Engen-Helgheim (Frp).

Den islamske terroren sprer seg stadig i Vest-Europa, og torsdag ble en tilfeldig kvinne knivstukket i en matbutikk sentralt i Oslo, i nok en terrorhandling. Problematikken ser lik ut overalt i Vesten, men Sverige skiller seg imidlertid ut, i negativ forstand.

annonse

Torsdag arrangerte Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) et seminar i Oslo, der forskerne Magnus Ranstorp og Magnus Sandelin holdt foredrag om ekstremistiske, muslimske miljøers utbredelse i Sverige.

En av dem som var til stede under seminaret var Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen Helgheim. Han forteller Resett at de opplysningene som fremkom under seminaret var både interessante og bekymringsverdige. 

Seminaret eide rom ved NUPIs lokaler sentralt i hovedstaden, og ifølge Helgheim var lokalet fullsatt. 

annonse

– Det som fremkom var interessant. Mest av alt var det skremmende. Temaet dreide seg om hvorvidt jihadismen har fått et overtak i Sverige. Av de opplysningene de to svenske forskerne la frem kan det konstateres at jihadismen fikk et alvorlig fotfeste i Sverige for veldig lenge siden, forteller Helgheim.

Beretninger om den beryktede politiske korrektheten i Sverige ble også bekreftet av Ranstorp og Sandelin, ifølge FrP-politikeren.

– De nevnte flere ganger at det er mange ting man ikke kan snakke om i nabolandet vårt, og dette miljøets fremvekst er en av disse tingene. De nevnte at det har blitt noe bedre, men de bekreftet samtidig at det vi i Norge kaller svenske tilstander, er en realitet. De sa at miljøet vil fortsette å vokse, og at det vil bli økt attentatrisiko.

Terroreksport

Tidligere har nordmenn sett med beundring på svenskenes musikalske talenter og kulturelle eksport. Nå er landet blitt en eksportør av muslimsk terrorisme og ekstremisme, ifølge de svenske forskerne.

– Det ble også slått fast at Sverige ikke lenger bare er storeksportører av musikk og kultur, men nå også av jihadister. Landet har lenge fungert som en jihadistfabrikk, der disse miljøene har kunnet operere fritt. Unge mennesker radikaliseres i Sverige, og eksporteres videre til andre land, forteller Helgheim.

annonse

FrP-politikeren forteller at disse ekstremistmiljøene er blitt så omfattende at de blir kalt et «jihadøkosystem», av en av de svenske forskerne ved seminaret.

– Det samles i Sverige inn enorme pengesummer som går til å finansiere rekruttering, og som går direkte til terrororganisasjoner rundt omkring i verden. Det eksporterer ikke bare jihadister heller, det finnes terrorledere overalt i verden, som kan spores tilbake til Sverige. Dette er et nettverk som folk har store problemer med å forstå omfanget av. Han ene forskeren kalte det vel et jihadøkosystem. Det er virkelig omfattende greier, sier Helgheim.

Ifølge Frp-politikeren og de svenske forskerne har ekstremistmiljøene i Europa blitt så sterke, at man ikke lenger trenger rekrutter fra Midtøsten for å fortsette å vokse.

– De fortalte at disse miljøene i Europa nå er blitt så store, at man ikke lenger er avhengig av rekruttering fra Midtøsten. Vanligvis har det vært hendelser i Midtøsten som har utløst rekruttering i vestlige land. Slik er det ikke lenger.

Tidoblet

På bare syv er antall navn på Säpos terrorliste blitt tidoblet.

– I 2010 stod det 200 personer på Säpos terrorliste. I 2017 hadde dette antallet vokst til 2000. Hvordan kommer dette til å se ut om syv år til?, spør Helgheim retorisk.

Foto: Jon Engen-Helgheim.

Risiko for Norge

– Norge har en veldig lang, åpen grense mot Sverige. Finnes det ikke en risiko for at Sveriges uansvarlighet også setter nordmenn i fare? 

– Det ble også tatt opp som et tema, hvor et ble uttrykt bekymring for kontakter mellom Norge og Sverige. Men det er ikke kjent kontakt mellom norske og svenske jihadister. Det er heller mye kontakt mellom miljøene i Sverige og den arabiske verden. Men jeg er alvorlig bekymret for at når det bryter sammen mer og mer i Sverige, sosialt, kulturelt, og med ekstremisme, vil dette fort kunne spre seg til Norge.

Helgheim anbefaler interesserte å ta en kikk på Magnus Sandelins nettside, doku.nu. 

– Magnus Sandelin har fulgt dette miljøet i en årrekke, og kjenner det godt. Han driver et nettstede som gransker jihadistmiljøet og som drives frivillig, med støttemidler fra private aktører. Der vil man finne interessante artikler om det som omtales her.

Frp-politikeren forteller at han har fått konstatert at det under migrantkrisen i 2015 ble drevet aktiv rekruttering til jihadistmiljøene i Sverige.

annonse

– Kommunene i både Norge og Sverige tok imot hjelp utenfra, av hvem som helst. I Sverige er det dokumentert at dette medførte at salafistmiljøene fikk komme inn og rekruttere asylsøkere. 

– Salafisme som bevegelse har en uklar grensegang mellom ekstremisme og terror. Man tror at dette går hånd i hånd. Vi ser folk i ulike salafistmiljøer, som veksler over i mer ekstreme, voldelige miljøer. Moskeene i ulike, svenske byer har også vært helt sentrale i salafistmiljøets fremvekst. Det første kjente nettverket ble oppkalt etter en svensk moské. 

Prestisje

Islamsk ekstremisme og fanatisme forekommer dessuten ikke bare i de lavere sosioøkonomiske samfunnslag. Salafistene er høyt aktede og nyter prestisje i mange miljøer.

– Islamismen er dessuten ikke bare et problem i lavere sosiale lag. Det er velutviklet, det finnes eksempler på at de drar på turneer. Salafistene har høy status i en rekke miljøer, sier Helgheim.

I Norge finnes det kun én salafistisk organisasjon, forteller politikeren. Men også de skiller seg tydelig fra de velorganiserte, svenske miljøene. 

– Vi har Profetens Ummah, som egentlig er den eneste i Norge. Men er annerledes enn miljøet i Sverige, da de jo søker offentlighetens søkelys. De svenske forskerne anser Profetens Ummah mer som provokatører, annerledes enn de systematiserte bevegelsene som finnes i Sverige. Men, man kan slå fast at vi i Norge tar dette mer på alvor, sier Helgheim.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon