Oslo 20181102. Partileder Audun Lysbakken (SV) i vandrehallen etter KrFs beslutning om samarbeid på høyresiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tusenvis av polakker sto i kø i Gdansk lørdag for å delta i begravelsen til den populære ordføreren Pawel Adamowicz. Mange frykter konsekvensene av hatretorikk.

annonse

Rundt 3.500 mennesker fra hele Polen var ventet å delta i seremonien, blant dem Polens president Andrzej Duda, EUs president Donald Tusk, som var en god venn av ordføreren, og nobelprisvinneren og fagforeningsaktivisten Lech Walesa. Duda har også erklært lørdag nasjonal sørgedag.

Bisettelsen finner sted i Mariakirken, som er en av verdens største mursteinskirker. Båren skal etterpå bli i kirken på permanent basis.

Adamowicz, som var en svært populær og liberal ordfører i Gdansk i 20 år, ble knivstukket i hjertet og magen under et veldedighetsarrangement søndag.

Progressiv

– Jeg er 24 år gammel, og han har vært ordfører hele mitt liv. Hvert år så vi endringer i byen – investeringer, nye veier, kjøpesentre og kulturinstitusjoner, alt takket være ham. Det er min plikt å være her, sa Tomasz Ceglinski.

annonse
annonse

En 27 år gammel mann ble pågrepet på stedet. Mannen har sonet en fengselsdom for et bankran han hevder ikke å ha begått og gir det tidligere regjeringspartiet Borgerplattformen (PO) skylden for dette. Ordføreren i Gdansk tilhørte tidligere dette partiet.

– Hatet har skylda

Stadig flere polakker mener drapsmannen ikke er den eneste som har skyld i saken, men at også forekomsten av netthat og polarisering mellom ulike politiske partier i landet bidrar til hatet som ligger bak.

– Det var hat som drepte Pawel. Et velorganisert, forskrudd hat rettet mot en mann som med hjelp fra tusener av borgere i Gdansk bygget denne flotte, stolte og frie byen, sa PO-leder Grzegorz Schetyna.

Politikere fra PO og det høyreorienterte regjeringspartiet PiS har i mange år ført en fiendtlig retorikk mot hverandre, noe deres respektive tilhengere også har gjort. Polske medier har sammenlignet drapet på Adamowicz med drapet på Polens daværende president Gabriel Narutowicz i 1922, som ble drept av en fanatisk nasjonalist i en tid Polen var rammet av tøylesløst hat.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.