I Mariakirken i Gdansk, en av verdens største mursteinskirker, ligger kisten til ordfører Pawel Adamowicz. Foto: Wojciech Strozyk / AP / NTB scanpix
Del

Tusenvis av polakker vil delta i begravelsen av den knivdrepte ordføreren Pawel Adamowicz. Stadig flere i landet frykter konsekvensen av politisk hatretorikk.

Rundt 3.500 mennesker er ventet å delta i seremonien, blant dem Polens president Andrzej Duda og EUs president Donald Tusk, som var en god venn av ordføreren. Duda har også erklært en nasjonal sørgedag.

Adamowicz, som har vært ordfører i Gdansk i 20 år, ble knivstukket i hjertet og magen under et veldedighetsarrangement søndag.

En 27 år gammel mann ble pågrepet på stedet. Mannen har sonet en fengselsdom for et bankran han hevder å ikke ha begått og gir det tidligere regjeringspartiet Borgerplattformen (PO) skylden for dette. Ordføreren i Gdansk tilhørte tidligere dette partiet.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Stadig flere polakker mener drapsmannen ikke er den eneste som har skyld i saken, men også forekomsten av netthat og polarisering mellom ulike politiske partier i landet.

Politikere fra PO og det høyreorienterte regjeringspartiet PiS har i mange år ført en fiendtlig retorikk mot hverandre, noe deres respektive tilhengere også har gjort. Polske medier har sammenlignet drapet på Adamowicz med drapet på Polens daværende president Gabriel Narutowicz i 1992, som ble drept av en fanatisk nasjonalist i en tid Polen var rammet av tøylesløs hat.


Del