I Mariakirken i Gdansk, en av verdens største mursteinskirker, ligger kisten til ordfører Pawel Adamowicz. Foto: Wojciech Strozyk / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tusenvis av polakker vil delta i begravelsen av den knivdrepte ordføreren Pawel Adamowicz. Stadig flere i landet frykter konsekvensen av politisk hatretorikk.

Rundt 3.500 mennesker er ventet å delta i seremonien, blant dem Polens president Andrzej Duda og EUs president Donald Tusk, som var en god venn av ordføreren. Duda har også erklært en nasjonal sørgedag.

Adamowicz, som har vært ordfører i Gdansk i 20 år, ble knivstukket i hjertet og magen under et veldedighetsarrangement søndag.

En 27 år gammel mann ble pågrepet på stedet. Mannen har sonet en fengselsdom for et bankran han hevder å ikke ha begått og gir det tidligere regjeringspartiet Borgerplattformen (PO) skylden for dette. Ordføreren i Gdansk tilhørte tidligere dette partiet.

Stadig flere polakker mener drapsmannen ikke er den eneste som har skyld i saken, men også forekomsten av netthat og polarisering mellom ulike politiske partier i landet.

Politikere fra PO og det høyreorienterte regjeringspartiet PiS har i mange år ført en fiendtlig retorikk mot hverandre, noe deres respektive tilhengere også har gjort. Polske medier har sammenlignet drapet på Adamowicz med drapet på Polens daværende president Gabriel Narutowicz i 1992, som ble drept av en fanatisk nasjonalist i en tid Polen var rammet av tøylesløs hat.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]