Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / William WES

YouTube har fjernet muligheten Tommy Robinson hadde til å tjene annonsepenger på kanalen. Det gjelder alle videoklippene han har på YouTube. Robinson har over 270 000 som abonnerer på videoene hans. «Alle som har sett min nyttårsvideo vet at dette (anklager om hatprat, og oppfordring eller å hisse opp andre til vold) bare er tull. Det de ønsker er å fjerne YouTube-kanalen min», sier Tommy Robinson på Instagram om YouTubes degradering av ham.

annonse

YouTube har også tatt bort muligheten seere har til å dele, kommentere, trykke på tommel-opp-knappen og se relaterte videoer ved siden av den rapporterte videoen hvor han holder en personlig årskavalkade. Dette etter at videoen ble rapportert av brukere.

Kanalen til Robinson bryter med YouTubes annonsørvennlige retningslinjer, sier en talsmann for YouTube til den engelske avisen Mirror. Kontroversielle temaer og klipp med sensitive hendelser gir YouTube muligheten til å degradere eller fjerne egne brukere. Foreløpig er ikke Robinsons videoer fjernet, men klippet som førte til at Robinson ble degraderte var allerede sett av nesten to millioner siden det ble publisert 9. mars i 2018. Men det er først nå han blir straffet for det, siden deler av det samme klippet er i nyttårsvideoen hans.

I det første klippet kan du se og høre at en italiensk, kvinnelig journalist blir angrepet av migrantene som sover foran stasjonen i byen. Det er hit Robinson drar, for å med egne øyne se hva som skjer.

Robinsons YouTube-kanal blir du møtt med en advarsel om du ønsker å se den aktuelle videoen. «Det følgende innholdet er blitt rapportert av YouTube-brukere som upassende eller støtende for visse målgrupper». Du kan så trykke: «Jeg forstår og ønsker å fortsette».

annonse
annonse

Så kommer følgende beskjed opp: «Visse funksjoner er deaktivert for denne videoen – Som svar på brukerrapporter har vi deaktivert enkelte funksjoner, for eksempel kommentarer, deling og foreslåtte videoer, fordi denne videoen omfatter innhold som kan være upassende eller støtende for enkelte seere».

Den 23 minutter lange årskavalkaden Tommy Robinson gir fra stua inneholder et klipp der han tilsynelatende blir truet på livet av en migrant i Italia. I hvert fall om man ikke tolker migrantens ord og oppførsel i beste mening. Migranten står med knyttneven over hodet hans og sier at han kan drepe ham (3’ 02’’). Robinson slår til ham. Muligens før han selv blir slått. Muligens ikke.Det ser aldri bra ut når noen slår noen.

Man kan tolke migrantens oppførsel som en gjentatt advarsel. Men om hva? Hvorfor skulle Robinson gå fra gatene migrantene hang og sov i? Eide de gatene?

Robinson sier i videoen at migranten ikke skal røre kameraet. Han sier at han har fortalt vedkommende det fem ganger. «Keep your life,» svarer migranten. «You can not», sier andre mange ganger. De referer sannsynligvis til kamerabruken. Det er en intens scene. Man kan si at Robinson skapte den. Man kan si at det må være lov å oppsøke en samfunnsmessig interessant situasjon som journalist.

Kanskje mannen med knyttneven aldri hadde kommet til å slå Robinson? Mulig. Men han står der med neven over hodet til Robinson og sier at han kan drepe ham. Fra før har han og en gjeng oppført seg truende og fysisk mot Robinson og kameramannen hans. Det er en situasjon som stiller mange spørsmål. Hvorfor vil de ikke filmes? De er migranter, potensielle flyktninger. Hvem er de redd for?

De er jo sårbare. Uten skyld. Eller?

Dette er journalistikk og aktivisme fra Robinson. Det kan virke provoserende. Men metoden er ikke ulik hvordan presse alltid har oppsøkt situasjoner de virkelig ønsker svar på. Det nye er at den nye frie pressen oppsøker de fredede migrantene i deres eget «rede». For MSM er migranter per definisjon ofre, så de skal ikke utspørres og stilles til veggs. Det er her konflikten mellom Robinson og mesteparten av verdens presse ligger. Robinson stiller spørsmålene de fortier. Og han går lenger enn de fleste i søken etter sannheten.

Vakkert er det ikke når konflikten oppstår. Finner man sannheten i en konfrontasjon? Biter, kanskje. Upolerte biter. Det finnes en mektig, latent konflikt i Europa som brorparten av verdensdelens medier ikke vil ta tak i. Sannheten om migrantenes intensjoner, alder, kjønn og holdning til kontinentet de søker. Man kan la det ligge. Eller man kan oppsøke det som skjer.

Det er ikke ulovlig å gå i offentlige gater i Italia, hverken for migranter eller Robinsons kamerateam. Det bør ikke være en mulighet for migrantene å true dem, eller å be dem gå vekk. Migrantene ønsker åpenbart ikke dialog, selv om de i videoen viser at de behersker noe engelsk.

Bakgrunnen for at Robinson dro til stedet hvor migrantene hang i Italia var at alle sa at han ikke burde dra dit. Det er slik Robinson er; han gjør det likevel. Dokumenterer det vi aldri ellers hadde fått sett. Er det klokt? Er det bra for ham? Er det bra for noen? Migrantene vil at han skal gå vekk. Hvorfor? Har de rett på et særlig vern i offentlige, italienske gater? Burde vi bare la dem i fred, respektere at de er mennesker.

Er de på flukt? Hva med kriminaliteten som følger i kjølvannet deres? Det er den som fikk Robinson på reise. Han aksepterer det ikke, det som myndigheten tydeligvis aksepterer, at kriminaliteten i Europa er betydelig høyere på grunn av migrasjon og innvandring. Særlig fra den ikke-vestlige verden. Der mange er muslimer.

Fra før er Robinson fjernet fra Twitter. Twitter, YouTube, Facebook og dets like er private selskaper som kan lage brukerregler nesten slik de selv ønsker dem. Men har de noen moralsk ryggrad? Lager de ikke bare reglene slik majoriteten av brukerne og annonsørene ønsker?

Det er flere som misliker Robinson enn de som liker ham. Regnestykket er enkelt. Det er vi brukere som må definere gigantfirmaenes kvalitet og deres rett til å leve. Men hvor skal vi gå uten gigantene? Er det mulig å få store, virkelig store, rivaliserende plattformer som tenker annerledes, eller i det minste gir rom for andre tanker?

I dag er selv kontroversielle stemmer avhengig av de store kanalene. Uten dem når de ikke frem til mennesker som har forståelse for andre argumenter enn de vanlige. Lesere som meg. Det er ikke mange år siden jeg ikke visste hvem Tommy Robinson var. Jeg hadde neppe funnet frem til ham uten de store selskapene. Nå har ett, Twitter, fjernet hans egen stemme. Parodier av ham får lov til å si nærmest hva de vil om ham der. Er YouTube neste kanal som fjerner Robinson? Og etter dem?

UKIPs leder, Gerard Batten, har imidlertid tatt Robinson inn i den offentlige varmen. Robinson jobber som rådgiver for partiet som var på størrelse med FrP for noen år siden. Men fremdeles må han leve hver dag på vent. En dag blir det rettssak mot ham igjen. Men myndighetene venter nok til de har det som skal til, juridisk, for å fengsle Robinson.

Bare et enormt trykk fra en stor gruppe mennesker får politikere og lojale embedsmenn til å vri noen grader til siden, late som om de alltid mente det nye som de straks blir flinke til å forsvare som sitt eget.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.