Trump foreslo et kompromiss for å avslutte nedstengningen i USA. Foto: AP / Alex Brandon / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

President Trump tilbyr tre års beskyttelse for unge innvandrere mot at han får bygge et grensegjerde mot Mexico. Men demokratene har allerede avvist forslaget.

Den amerikanske presidenten kom med uttalelsen i en tale lørdag kveld.

– Vi må samle begge sider i Washington nå. Kongressen må få en måte å stanse nedstengningen på, sa Trump. Under talen sa presidenten dessuten at han ikke vil bygge en mur, men et stålgjerde ved deler av grensen mot Mexico.

Opp mot 800.000 ungdommer har hittil vært beskyttet av det føderale programmet Deferred Action for Childhood Arrivals, kjent som DACA, som ble innført av tidligere president Barack Obama. Trump vil skrote ordningen, men tilbyr nå beskyttelse for denne gruppen i tre år.

Demokratene avviser

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, er blant demokratene som har kalt forslaget «uakseptabelt». Flere demokrater kritiserte forslaget før Trumps tale, da deler av den ble lekket, især fordi det ikke tilbys en permanent løsning for de unge innvandrerne.

– Forslaget er en ansamling av tidligere avslåtte forslag, som selv hver for seg er uakseptable, sa Pelosi.

Fredag kom demokratene med sitt eget forslag i den betente grensedebatten i USA, der de lovet flere hundre millioner dollar til økt grensesikkerhet og flere dommere som kan behandle asylsøknader.

Shutdown-ansvaret

Presidenten har tidligere flørtet med tanken om å omgå Kongressen ved å erklære unntakstilstand og finansiere grensemuren slik. Fungerende stabssjef Mick Mulvaney i Det hvite hus sier lørdag at den løsningen fortsatt er aktuell, men at situasjonen best kan løses gjennom lovgivningen.

Ingen av partene har ønsket å fremstå som ansvarlige for nedstengningen som har kostet hundretusener av amerikanere sitt levebrød. Med lørdagens kompromiss ønsker Trump å legge press på demokratene.

I talen hevdet Trump at forslaget hadde bred støtte blant demokrater, men ledende demokrater har svart at presidenten aldri rådførte seg med dem. Den brede demokratiske responsen har snarere vært avvisende.

Kritiske konservative

Responsen blant enkelte konservative i USA er også lunken. Den innvandringskritiske organisasjonen NumbersUSA, som ønsker å redusere både lovlig og ulovlig innvandring, mener Trumps kompromissforslag viser at han har «glemt de amerikanske arbeiderne som hjalp han vinne valget».

Den konservative rabulisten Ann Coulter mener Trump strekker seg for langt for å nå en enighet med demokratene.

– Trump foreslår amnesti. Vi stemte for Trump og fikk Jeb, tvitret hun.

Presidenten hadde på forhånd varslet en stor kunngjøring om «den humanitære krisen» ved USAs sørlige grense og nedstengningen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]