Oslo 20160511. KS-leder Gunn Marit Helgesen etter at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte hovedpunktene i integreringsmeldingen i Oslo onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Kutt i eiendomsskatten fra 7 til 4 promille vil gi kommunene et samlet tap på mellom 800 og 900 millioner kroner hvert år, ifølge KS.

– Det får konsekvenser for det tilbudet man kan gi til innbyggerne. Det er beklagelig, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen til NRK.

– Men det mest beklagelige er det prinsipielle, at man fratar kommunene makt til å gi så gode tjenester som man ønsker, føyer hun til.

annonse

Drøyt 100 kommuner har eiendomsskatt på mellom 4 og 7 promille. Disse må nå redusere satsen. Det kan bety mindre penger til skole, helse og barnehage.

Under fjorårets regjeringsforhandlinger på Jeløya ble Høyre, Frp og Venstre enige om å senke eiendomsskattesatsene med 2 promille, noe som er innført i årets statsbudsjett.

Under forhandlingene på Granavolden fikk Frp gjennomslag for å senke satsen med ytterligere 1 promille, til 4 promille.

annonse

– Eiendomsskatten er en veldig usosial skatt, som verken tar hensyn til inntekt eller belåning, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi til NRK.

Samtidig har kommunene mulighet til å justere tapet gjennom å øke verdifastsettelsen på eiendommene og fjerne bunnfradraget, ifølge KS.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon