Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har nå blitt spurt om å bli ny partileder i KrF. Foto: NTB scanpix

Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein er KrFs nye statsråder, melder flere medier.

annonse

Spekulasjonene om hvordan den nye regjeringen blir seende ut og ikke minst hvilke tre nye KrF-statsråder som blir framvist på Slottsplassen tirsdag, er i full gang.

annonse

Flere medier, blant dem Dagens Næringsliv, meldte søndag at Ropstad blir ny barne- og likestillingsminister. Det samme melder VG , som også har kilder på at fungerende partileder Olaug Bollestad blir landbruksminister, mens tidligere byråd i Bergen, sexologen Dag Inge Ulstein (38), blir utviklingsminister.

To blå, én rød

Det har lenge vært regnet som sikkert at Ropstad får én av KrFs statsrådsposter. Stillingen som barne-, familie- og likestillingsminister har stått aller øverst på KrFs ønskeliste, ifølge NTBs kilder. Ropstad har engasjert seg tungt for barns rettigheter og kan nå få en hånd på rattet.

Samtidig ligger det an til at ansvaret for likestilling flyttes fra dette departementet og over til Kulturdepartementet, ledet av Trine Skei Grande. I bytte vil den nye barneministeren få ansvaret for tro og livssyn som nå er Grandes ansvar, ifølge VG.

annonse
annonse

Både DN og VG melder at Olaug Bollestad går inn i regjeringen, mens Hans Olav Syversen ikke blir statsråd. IfølgeVårt Land sto kampen om en statsrådspost mellom de to.

Den tredje KrF-statsrådsposten må bekles av en som var på «rød» side under partiets dramatiske retningsvalg i fjor høst, for å være samlende for partiet.

Ulstein tilhører mindretallet som ønsket å følge avgåtte partileder Knut Arild Hareides ønske om en venstredreining.

Fram til november i fjor var han finansbyråd i Bergen, men han valgte å ikke ta gjenvalg til bystyret.

Ryker ut

Dersom ikke statsminister Erna Solberg (H) legger opp til noen indre rokeringer, betyr det at dagens barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H) ryker ut av regjeringen.

Helleland kom inn i regjeringen som kulturminister på tampen av 2015 og ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i januar i fjor, da Venstre kom inn i regjeringen. Samtidig fikk Astrup – som er blant Norges rikeste politikere – den nye posten som utviklingsminister.

Det har vært spekulert i om Hoksrud, som lenge har vært Frps eldregeneral, kan overta som eldreminister etter Åse Michaelsen (Frp). Men det kommer ikke til å skje, opplyser kilder til Dagbladet. Dermed må Hoksrud trolig belage seg på å gjenoppta tilværelsen på Stortinget etter bare seks måneder i statsrådsstolen.

Samtidig har flere av partiene i regjeringen vurdert å bytte ut flere statsråder i denne runden, melder NRK.

Solberg har tidligere også antydet at det kan bli aktuelt å øke det totale antallet statsråder.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.