Illustrasjonsbilde. (Photo by Anders WIKLUND / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

De svenske partiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet har etablert en ny svensk regjering med Stefan Löfven som statsminister og de to antatt borgerlige partiene Liberalene og Centerpartiet som støttepartier. Hadde det vært valg i dag ville det vært umulig. Både Miljöpartiet og støttepartiet Liberalene ville falt ut av den svenske riksdagen.

annonse

Det viser en fersk meningsmåling foretatt av SIFO på vegne av Svenska Dagbladet. Det liberale partiet, Venstres søsterparti, ville mistet halvparten av sine velgere siden valget for noen måneder siden, og blitt tvunget til å forlate riksdagen med 3,6 prosent av stemmene. Det er det verste resultatet noensinne, i 52 år, i en Sifo-undersøkelse, skriver den svenske avisen. Aldri før har et parti mistet så mange velgere så kort tid etter et valg.

annonse

Miljøpartiet er også under sperregrensen på fire prosent, med en oppslutning på 3,9.

Målingen gir et solid flertall i riksdagen for Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. SD ligger på 19,9 prosent, M på 19,5 prosent og KD på 7,5 prosent.

Fordelingen i riksdagen ville vært 179 mandater for M, KD og SD. Med andre ord: eget flertall, ifølge SvD. De andre partiene, som i dag utgjør regjeringen og dens støttepartier, ville kun fått 132 mandater.

annonse
annonse

Samme måling viser også at Centerpartiet har mistet 30 prosent av sine velgere siden valget, og ville nå fått 6,9 prosent.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.