Skjermdump fra video av hendelsen på Youtube.
annonse
annonse

I de siste dagene har en video som viser amerikansk ungdom i Trump-capser i møte med en trommespillende representant/aktivist fra sitt urfolk gått viralt. Særlig i sosiale medier spres små klipp av videoen, og kritikken og ukvemsord hagler mot ungdommene avbildet. Dette har selvfølgelig massemedia/etablert media kastet seg over, og nyhetssakene har også nådd Norge. I går i Aftenposten, og VG med denne overskriften i dag «Viral-video: USA-ungdom i Trump-caps hånet urfolk».

Tragisk nok bruker begge sakene Buzzfeed som kilde (Buzzfeed ble av Pew Research Center i 2014 ble konkludert «en pålitelig kilde»).

CNN er en av de amerikanske kanalene som valgte å ta denne aktivisten inn til intervju i en av sine nyhetsstudioer. Aktivisten er identifisert som Nathan Phillips, og han er medlem av Omaha-stammen. Det som derimot ikke nevnes er at Phillips ofte er med på demonstrasjoner og protester, og er blant annet avbildet i protestene mot høyesterettsdommeren Brett Kavanaugh. I sitt intervju med CNN uttaler han også at «Jeg ville forlate stedet og tenkte ‘hvordan kommer jeg meg ut av dette’ Jeg ville komme meg unna.» Hvis vi faktisk ser på hele videoen, ser man at situasjonen slett ikke er så dramatisk som han og media skal ha det til, og noen av tingene som trekkes frem er ren løgn. Her er noen eksempler:

annonse
  • Media og Phillips selv insinuerer at det var ungdommene som oppsøkte Phillips, og at han ble ufrivillig satt i den situasjonen han var i. Ser vi derimot på videoen, går Phillips selv trommende mot ungdommene, men ungdommene blir stående på samme sted. Han oppsøkte ungdommene.
  • Det nevnes i media at Phillips ble «omringet» og ikke kunne komme seg bort. Ser vi på videoen igjen, er dette også løgn. Alle ungdommene sto hovedsakelig på en side, og han så ikke spesielt redd ut mens han sto der og trommet og sang opp i ansiktet på en av dem.
  • I flere artikler og på sosiale medier kritiseres ungdommene for å ha ropt «build the wall». Du kan se videoen med hele opptrinnet, men du vil ikke høre at dette blir ropt.

Dette er bare et par eksempler på hvor misvisende fremstillingen av denne saken er.

Kongressmedlem Deb Haaland (Demokrat) skriver på sin Twitter at studentene utviste «hate, disrespect, and intolerance», og at hun finner det hjerteskjærende. Å stå på stedet hvil mens du blir trommet og sunget opp i ansiktet er plutselig blitt «hate, disrespect and intolerance»? Hvis vi igjen ser på videoen, hører vi at det ropes av aktivister at disse hvite ungdommene burde dra hjem til Europa, og de blir kalt «incest babies» og “faggots». Lurer på om Haaland vil definere dette som «hate» og “disrespect»? Massemedia har så langt latt være å kommentere eller påpeke dette.

Er det virkelig for mye å forlange at det faktisk graves litt før det publiseres artikler, spesielt der saken tilsynelatende er i stor grad fabrikkert? Disse ungdommene er tydeligvis ikke de første, eller siste, som skal kastes under bussen for å få inn noen billige slag i en politisk polarisert nasjon. Det blir vanskelig å bortforklare, med mindre de bevisst vet agendaen bak saken, noe som bare vil gjøre det mer alarmerende. Med statsstøtte forsømmer flere mediehus det ansvaret de har overfor befolkningen, og uttrykket «falske nyheter» har ironisk nok blitt en vel så relevant problemstilling i egne rekker.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon