Illustrasjonsbilde. Egyptiske spesialstyrker på Sinai-halvøya. Foto: Ministry of Defence/Handout via REUTERS
annonse
annonse

Ifølge rapporter fra palestinske og beduinske kilder i Nord-Sinai har israelsk etterretning klart å infiltrere IS-områdene i Nord-Sinai, skriver World Israel News.

Til tross for den egyptiske hærens suksess i å redusere den Islamske statens terrorhandlinger i det nordlige Sinai har Egypt ikke klart å utrydde organisasjonen, som ifølge sikkerhetskilder i Israel fortsatt har rundt 2000 krigere i Nord-Sinai. Men den israelske hjelpen er viktig for å redusere omfanget av terroraksjoner.

11. januar i år brukte den egyptiske hæren med hell en drone til å drepe 11 terrorister som kjørte i en bil og på to motorsykler for å utføre et terrorangrep i nærheten av byen Bir al-Abad i Nord-Sinai.

annonse

Den egyptiske hærens hovedproblem i å håndtere IS i Sinai er mangelen på eksakt etterretningsinformasjon om IS-terroristenes skjulested og planer for terrorangrep, samt at de mottar hjelp fra den lokale Beduin-befolkningen.

Derfor er hjelpen fra de israelske etterretningstjenestene og det israelske luftforsvaret viktig. Ifølge rapporter fra IS eget nyhetsbyrå Amaq og avisen Al-Araby Al-Jadeed, klarte det israelske luftvåpenet å treffe nøyaktig og vellykket organisasjonens nye steder og kommandostillinger. Disse var mål som den egyptiske hæren fant det vanskelig å nå.

I 2018 rapporterte The New York Times at Israel gjennomførte rundt 100 bombeangrep mot terrormål i Sinai i 2017, samordnet med Egypt.

annonse

Den egyptiske hærens militære operasjoner i Sinai ville ikke ha lykkes uten samordning med Israel i samsvar med strategiske- og sikkerhetsavtaler som er inngått mellom begge landene, skrev den egyptiske kommentatoren Majdi Sarhan i en artikkel den 5. januar i den egyptiske dagsavisen Al-Wafd.

Målet med israelsk etterretning er å skaffe informasjon om aktivitetene i IS i Sinai, som de siste årene har skutt raketter mot Eilat – dog ikke mange og uten nevneverdig skade – for på den måten forhindre terrorangrep mot Israel, bistå den egyptiske hæren med dens krig mot IS, og motvirke våpenleveranser til terrororganisasjoner i Gaza gjennom Sinai-halvøya.

Flere fremmedkrigere har sluttet seg til IS i Sinai

Avisen Al-Araby Al-Jadeed rapporterte 9. januar ifølge World Israel News at tusenvis av utenlandske krigere har sluttet seg til IS-avdelingen i Sinai fra Syria, Irak og Libya de siste årene, uten at noen undersøkte sikkerhetsbakgrunnen deres, og antydet at noen kunne jobbe for israelsk etterretning.

I begynnelsen hadde IS i Sinai en nær tilknytning til Hamas’ militære fløy og hjalp til med å smugle våpen til Gaza. I bytte fikk IS militær trening fra Hamas-instruktører sendt til Nord-Sinai, samt medisinsk omsorg for sine menn i Gazas sykehus, og ly fra egyptisk etterretning.

Derfor hadde Israel stor interesse i å plante spioner blant IS-lederne i Sinai for å undersøke leveransen av våpen som kom fra Sinai-halvøya til Gazastripen, og deretter ødelegge dem fra luften.

annonse

Den israelske hæren skal ifølge World Israel News sine kilder ha ødelagt rundt 15.000 standardraketter som kom fra Sinai til Gaza de siste årene. Ødeleggelsen av disse rakettene i Sinai ble muliggjort av svært nøyaktig etterretningsinformasjon. Som et resultat, økte den militære fløyen til Hamas den lokale produksjonen av raketter i verksteder og fabrikker i Gaza.

Da båndene ble kuttet mellom IS i Sinai og Hamas på grunn av Hamas tilnærming til den egyptiske regjeringen, begynte IS selv å sabotere våpenleveranser fra Iran som passerte gjennom Sinai-halvøya på vei til Gazastripen.

Ifølge utenlandske rapporter har den israelske etterretningstjenesten klart å gi den israelske hæren viktig informasjon som har gjort det mulig å slå hardt ned på IS-målene i Nord-Sinai gjennom luftangrep, og å eliminere deres kommandanter gjennom målrettede drap.

Ifølge egyptiske kilder avlytter israelsk etterretning regelmessig kommunikasjonsnettene til IS i Sinai og overvåker bevegelsene deres døgnet rundt ved hjelp av droner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon