Thorbjørn Jagland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Nettavisen har sett på den sosialdemokratiske utjevnings- og rettferdighetsforkjemper Thorbjørn Jaglands økonomiske betingelser når han etter ti år pensjoneres fra stillingen som generalsekretær i Europarådet.

Jagland begynner sterkt, med en etterlønn på nesten 3 mill. kroner fordelt på 3 år. Det framgår ikke om denne etterlønna, i likhet med Jaglands årslønn på 3 mill. kroner i Strasbourg, er fritatt for inntektsskatt. Om det er tilfelle, er den samlet verdt over en million til.

Etter at de tre år med etterlønn er over, får Jagland en livslang pensjon fra Europarådet på 400.000 kroner pr. år. Ingen dårlig opptjening på 10 år. Den ville likevel ikke i seg sjøl vært et spesielt fett levebrød, men Jagland har som de fleste i den politiske overklassen han representerer sikret seg godt med opptjening fra flere hold.

annonse

Han har full opptjening på 12 år som stortingsrepresentant. Som kjent rekker det med 12 år for folkets ydmyke tjenere. I tillegg har han to år i regjering, hvorav ett år som statsminister og ett år som utenriksminister.

Jagland har allerede, i tillegg til lønna fra Europarådet, fra 1. desember 2015 mottatt en pensjon fra Statens pensjonskasse på snaut 480 000 kroner årlig.

Samlet pensjonsutbetaling blir med dette på rundt 880 000 kroner, ifølge Nettavisens tall. Det framgår ikke om Jaglands pensjon fra Europarådet er fritatt for inntektsskatt. Thorbjørn Jagland er fortsatt medlem av Nobelkomiteen, et verv som honoreres med 50.000 kroner pr. år.

Ifølge tall fra NAV var gjennomsnittlig alderspensjon fra Folketrygden i 2017 knapt 233 000 kroner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon