Det ble raskt nokså stille etter Frithjof Jacobsens avgang. VG hadde først ikke tenkt til å si noe som helst om årsaken, men da de hørte at Nettavisen ville blåse Jacobsens forhold til Ap-politiker Jette Christensen, valgte de å avsløre det først selv. VGs egne ledere bedyrer nå at alt er såre vel med avisens integritet og tillit. Nyhetsjournalistikken skal ikke ha blitt kompromittert, får vi høre.
Men hvor sannsynlig er det? Ryktene om Jacobsen og Jette Christensens forhold nådde VG-ledelsen i mars 2018. Han benektet det da, og nå påstår turtelduene at de skal «prøve et kjæresteforhold» fra og med nå. De sier selv at de har kjent hverandre siden 2012, og noen hevder de hadde et seksuelt forhold siden tidlig i 2017.
Tidspunktene er vesentlig for VGs troverdighet. #Metoo i Norge er synonymt med Giske-saken høsten 2017. Og det var DN og VG som kjørte hardest mot Giske med ulike anonyme kilder bak. Ved ett tilfelle fikk VG løpende tekstmeldinger fra et sentralstyremøte i Ap 2. januar 2018. Det skal ha gjort Støre rasende, og mobiltelefoner ble samlet inn, men ikke sjekket.
Inntil det motsatte er slått fast, vil mistankene være at den som lekket, var Jette Christensen og at kommentaravdelingens leder, Frithjof Jacobsen, var den som formidlet hennes SMSer til VGs nyhetsavdeling. Kilder bekrefter at Jette Christensen og Hadia Tajik var nære allierte under Giske-prosessen.
Noen i VG vet åpenbart noe om dette, og det er liten grunn til å stole på deres dementi.
En gjennomgang av Jacobsens kommentarartikler i VG i denne perioden åpenbarer også en klar sympati med varslerne. Den 5. januar 2018 skriver han kommentaren Når varslerne angripes. Her kan vi lese at «Kvinnene som har varslet Ap om mulig seksuell trakassering kan være i ferd med å miste det vernet de har krav på. I går ble de utsatt for et kynisk bakholdsangrep.»
Det var en motoffensiv fra Giske-fløyen kjørt gjennom Nettavisen han her refererte til. Det er åpenbart at VG og Jacobsen spilte part i saken.
Den 21. desember 2017 skrev han kommentaren: Hvor går Arbeiderpartiets grense?
Her etterlyser Jacobsen åpenbart handling mot Giske: «Flere varsler om det partileder Jonas Gahr Støre kaller ‘ubehagelig omgang av seksuell karakter’, ser ikke ut til å få reelle konsekvenser for nestleder Trond Giske,» skrev Jacobsen.
Og på motsatt side fra Giske (og Støre) av maktkampen i Ap satt hans elskerinne og nå kjæreste, Jette Christensen.
Jacobsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Resett, men skriver i en SMS at han viser til det han sier i intervjuet i Medier24 om dette. Der forteller han at de først nå «er i ferd med å bli kjærester» og at han «skjønte nå rundt nyttår at jeg var kommet dit hvor jeg ønsket å innlede et forhold til henne.»
Jacobsen benekter altså fortsatt at han hadde et forhold til Jette Christensen mens Giske-saken pågikk.
På spørsmål om han har skrevet positivt eller unnlatt å skrive negativt om saker som kan stille Jette eller hennes fløy i Arbeiderpartiet i et dårlig lys, svarer han Medier24:
– Jeg kan ikke se at jeg har gjort det på noen som helst måte, nei. Jeg har skrevet mine kommentarer og meninger i VG helt fritt og ubundet. (…) Hvis noen lurer på om jeg har hatt et kildeforhold til Jette, så kan jeg avkrefte det.
Jette Christensen benekter overfor Resett at det var hun som lekket fra sentralstyremøtet. Hun skriver:
– Det er umulig å verne seg mot spekulasjoner. Men det som kan bevises er hvem som ga informasjon fra møtet du refererer til. Det var ikke meg.
På spørsmål om hvordan det kan bevises, svarer hun:
– Det kan bevises av den som gav og den som fikk informasjon.
Hadia Tajik (Ap) og Kristian Skard (DN)
Det er også kilder som bestemt mener at Hadia Tajik hadde innledet en relasjon med DN-journalist Kristian Skard i forkant av publikasjonen av den første artikkelen som Skard skrev om #Metoo anklagene mot Giske 13. desember 2017. Og ikke i ettertid slik Tajik og Skard har hevdet. I så tilfelle har DN også et betydelig problem med sin troverdighet.
I VG 30. november 2018 velger Hadia Tajik å fortelle en versjon av hvordan hun ble kjæreste med DN-journalist Skard. Hun går i detalj i omstendighetene rundt en sommerfest i 2018, hvor «tilfeldigvis» både hun og Skard var til stede. De møttes noen ganger den sommeren, men så skulle de ha blitt enige om å avslutte det fordi det var for vanskelig med deres jobber. For så å ikke kunne motstå hverandre lenger..
Her er et utdrag av intervjuet ført i pennen av VGs Eirik Mosveen.
– Du er blitt kjæreste med en av de mest sentrale journalistene bak avsløringene som endte med at din kollega som nestleder, Trond Giske, måtte gå av. Hva tenker du om det?
– Gjennom sine 25 år som politisk reporter, så har Kristian skrevet mange saker fra norsk politikk. Han har skrevet kritisk om flere partier, deriblant Ap. Men vi møttes i en sammenheng som ikke var jobbrelatert. Den kontakten vi har hatt i jobbsammenheng har stort sett begrenset seg til at han og Tore Gjerstad dukket opp i døråpningen på kontoret mitt, har kritiske spørsmål og båndopptakeren på fra det øyeblikket de går inn i rommet. Så det har ikke vært noe i den kontakten som på noen måte har invitert til en avslappet sosial relasjon i utgangspunktet.
– Tror du at dette vil påvirke tilliten til deg som nestleder innad i Ap?
– Nei. Det tror jeg ikke.
– Hva bygger du det på?
– Jeg klarer ikke helt å se hvordan det skulle gjøre det.
– Er du enig i at det hadde vært pikant hvis dere hadde innledet et forhold mens den såkalte Giske-saken pågikk for fullt?
– Ja, det hadde ikke bare vært pikant, det hadde vært direkte upassende. Men det har seg nå engang sånn at vi ikke hadde noe forhold da. Vi møttes første gang i en sammenheng som ikke var jobbrelatert, på en hagefest seks måneder etter at saken var avsluttet.
Urimelige anklager
– Ville det ha vært uakseptabelt?
– Ja. Det hadde ikke gått i det hele tatt.
– Du er klar over at det er en eksklusiv rekke politikere i Norge som har kommet i lykkelige kjærlighetsomstendigheter, og som har pyntet litt på sannheten om når moroa egentlig begynte?
– Jeg kan bare fortelle om hva som skjedde. At andre har «drete seg ut», det har jo ikke noe å si i denne saken. Jeg vet heller ikke hvem du egentlig sikter til her, men jeg tror ikke det har noe for seg å pynte på ting, svarer Tajik.
Det er åpenbart fra denne utspørringen at Mosveen ikke helt tror på forklaringen om når forholdet begynte. Det er et godt intervju i så måte, han er pågående.
Og forholdet, som angivelig skal ha oppstått mange måneder etter at Skard først skrev om Giske-saken, er litt for tilfeldig til at vi helt kan tro på det uten videre. For det første ble DN åpenbart foret med informasjon. Hvem ga dem denne tilgangen? Tajik ble utpekt som mest sannsynlig drivkraft helt fra starten. Deretter tar altså Skard ut separasjon i løpet av vinteren 2018, Tajik er allerede skilt.
Og så skulle de tilfeldigvis ha møttes på sommeren etter, og det bedyres at de kun har møttes om alle mulig andre politiske saker enn Giske-saken før den tid. Og Tajik og Skard erkjenner at hvis de hadde hatt et forhold da Giske-saken startet, ville det vært «upassende», «pikant», og «uakseptabelt». Og visst er det slik. Begge to har derfor åpenbare motiver og egeninteresse, for Skards del også private/personlige, av å lyve om starten på forholdet.
Og Resett har altså kilder som med bestemthet påstår at søt musikk mellom de to hadde oppstått før den første artikkelen.
I et tilsvar til Resett skriver Skard følgende da han blir informert om at vi vil omtale denne hypotesen på kommentarplass:
– Dette er 100 % usant. Hvis det er kilder som hevder dette, så lyver de.
På spørsmål om når forholdet etter hans og Tajiks oppfatning startet, henviser Skard til VG-artikkelen fra november.
Hadia Tajik svarer følgende på SMS til undertegnede:
– Dette er løgn, men det tipper jeg du vet selv, og det vet i hvertfall «kildene» dine. Å publisere dette, er å spre dritt. Dersom du likevel velger å publisere, forventer jeg at du siterer svaret mitt i sin helhet, skriver hun.
Hvem har (eventuelt) brukt hvem?
Vi tar til etterretning det Skard og Tajik sier om sitt eget forhold, og den forklaring Hadia Tajik har gitt til VG om den angivelige begynnelsen på forholdet. Men ryktene om et allerede eksisterende kjærlighetsforhold er for sterke og saken for politisk, til at de kan forbli uomtalt.
For det som nå avtegner seg som en meget reell hypotese, er at de to arbeiderpartikvinnene Hadia Tajik og Jette Christensen har brukt sine elskere i pressen, Skard og Jacobsen, til å fremme sine egne politiske ambisjoner i Arbeiderpartiet.
Og så kan man bare spekulere i om dette var rene tilfeldige muligheter som åpnet seg etter at søt musikk allerede var en realitet, eller om de hadde en baktanke med sjarmoffensiven mot Jacobsen og Skard lenge før. Helt umulig er det heller ikke at det var de mannlige journalistene som i dette tilfellet brukte sin sjarm til å få seg « kilder» internt i Ap.
Eller er alt bare altså tilfeldigheter og den søte musikken oppsto (som alle fire hevder) kun etter at Giske-saken var så å si avsluttet som en mediesak? Ja, hvor enfoldige skal vi tillate oss å være?
De fire involverte har få insentiver til å belyse realitetene i denne saken. Skard og Jacobsen har alt å tape (både personlig og profesjonelt) på at kjærlighet og sex blir blandet inn i deres journalistiske output de siste to år.
VG og DN har også et dilemma, og kan neppe tiltros å ville grave særlig dypt. Og resten av den etablerte norske pressen, kanskje i dette tilfellet med et lite unntak for Nettavisen, vil neppe heller skape unødige problemer for tidligere kolleger. Disse mistankene om en sterkt kritikkverdig rolleblanding kommer derfor til å dø ut om det er opp til de etablerte mediene selv.
Hva nå, Giske?
Men den som vel har en viss grunn til å grave videre, er Trond Giske. Kan det være at uten disse to «parene» Tajik/Skard og Christensen/Jacobsen, så ville hele «prosessen» mot ham aldri kommet i gang?
Det er i så fall årets største politiske mediegodbit.
Saken er oppdatert med kommentarer fra Frithjof Jacobsen og Jette Christensen.