Statsminister Stefan Löfven (S) med sin hustru Ulla Löfven etter fredagens avstemning i Riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Klokken 11 blir det klart hvem som skal sitte i statsminister Stefan Löfvens nye regjering og hvilken politikk den skal føre.

Löfven skal deretter, og tidligst klokken 12, holde pressetreff. Det formelle regjeringsskiftet skjer klokken 14.15 på Stockholms slott der kong Carl Gustav, kronprinsesse Victoria, Riksdagens leder Andreas Norlén og den nye regjeringen er til stede.

Regjeringen vil bestå av statsråder fra Socialdemokraterna og Miljöpartiet, som i dag. Noen gamle navn er ventet å gjøre comeback, men flere nye statsråder er også ventet, melder TT.

115 riksdagsmedlemmer stemte fredag for at Löfven får fortsette som statsminister, mens 153 stemte imot. Löfven ble imidlertid sikret seieren med 77 blanke stemmer, deriblant fra de to borgerlige partiene han nå skal samarbeide med, Centerpartiet og Liberalerna.

Også Vänsterpartiet stemte blankt, selv om partiet skal være utestengt fra innflytelse, ifølge den såkalte januar-avtalen mellom regjeringspartiene S og M, og de borgerlige støttepartiene.

Löfven har avvist at det er inngått noen hemmelig avtale med Vänsterpartiet. Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt har gjort det klart at hans parti valgte å la Löfven bli sittende for å unngå å slippe til en «blåbrun» regjering. Men partiet lover å bruke sin vippeposisjon for å hindre politikk de er imot, som en oppmykning av arbeidsretten og i boligspørsmål, uttalte Sjöstedt i forrige uke.

Han gjorde det dermed klart at den nye regjeringens støtte i Riksdagen er skjør.

Fakta om regjeringsproblemene i Sverige

* I valget til ny Riksdag 9. september i fjor fikk ingen av blokkene, verken den borgerlige Alliansen eller de rødgrønne, flertall. Socialdemokraterna ble største parti, fulgt av Moderaterna.

* Ingen av de andre partiene vil samarbeide med det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, som ble nummer tre.

* UIike partiledere har fått sjansen til å sondere mulighetene for en ny regjering. En løsning kom først da Centerpartiet og Liberalerna brøt ut av Alliansen og inngikk en avtale med Socialdemokraterna og Miljöpartiet 12. januar. De fire partiene har ikke flertall og var avhengig av at Vänsterpartiet ikke stemte mot samarbeidet.

* Avtalen innebærer at Socialdemokraterna og Miljöpartiet fortsetter i regjering, men må føre en mer borgerlig politikk.

* En ny regjering med statsråder fra Socialdemokratiet og Miljöpartiet presenteres mandag 21. januar klokken 11. Da vil også statsminister Stefan Löfven legge fram regjeringens politikk.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]