Foto: Skjermdump fra YouTube.
annonse
annonse

En tenåring ved navn Nick Sandman står nå frem med sin forklaring, etter at en video av ham og andre unge Trump-tilhengere, som omringet en eldre urfolksaktivist, gikk viralt. Det viser seg at de tradisjonelle mediene ikke har fremstilt denne historien sannferdig.

Den omdiskuterte videoen viser Sandmann, iført Trump-caps med påskriften «Make America Great Again», sammen med andre ungdommer, mens han står svært nære ansiktet til en urfolksaktivist, med det som er blitt beskrevet som et «hånlig glis». Episoden fant sted under en demonstrasjon i Washington D.C fredag.

Videoen skapte sterke reaksjoner, og de unge Trump-tilhengerne er blitt fremstilt som mobbere. Nå tar Nick Sandmann selv til motmæle mot anklagene. Han studerer ved en privat, katolsk gutteskole i Kentucky. Han og hans medelever var i den amerikanske hovedstaden for å delta i en demonstrasjon mot abort. 

annonse

Sandmann nekter i en uttalelse for å ha opptrådt respektløst overfor urfolksaktivisten. Han har en annen forklaring på hva som skjedde. Han har fortalt at han og hans medelever ventet på bussen som skulle ta dem tilbake til Kentucky, da fire afroamerikanere begynte å rope fornærmelser mot dem.

«Skitne crackers»

Ifølge Washington Post fremgår det av videoopptak at afroamerikanerne kalte skoleelevene «skitne, små crackers (et rasistisk uttrykk brukt om hvite i USA)» og «Donald Trump incest-babyer». Ifølge Sandmann besvarte skoleelevene disse tilropene ved å synge skolesanger for å overdøve fornærmelsene. 

annonse

Deretter oppdaget Sandmann urfolksaktivisten Nathan Phillips.

– Jeg samhandlet ikke med denne demonstranten. Jeg snakket ikke med ham. Jeg gestikulerte ikke med hendene eller gjorde noen andre aggressive tilnærminger, sier Sandmann i sin uttalelse.

Sandmann forteller at Phillips selv oppsøkte ungdomsgjengen fra Kentucky, og at skoleelevene laget plass for aktivisten. Dette har Phillips selv bekreftet overfor New York Times.

Aktivisten, som tilhører Omaha-stammen, sier han gjorde det for å splitte opp de to gruppene og for å avverge spenningen mellom den i hovedsak hvite studentgjengen, og de afroamerikanske demonstrantene. 

– Jeg gikk imellom for å be, sier Phillips, som mener at begge gruppene må dele skylden for det som skjedde. 

Falske nyheter

Siden videoen ble fanget opp og spredt av flere medier, har det blitt trukket konklusjoner om opptrinnet på sviktende grunnlag, før det faktiske hendelsesforløpet ble kjent. Også norske journalister har hevdet at skoleelevene fra Kentucky trakasserte urfolksaktivisten.

annonse

VG skrev følgende:

«Gutten stirrer intenst på mannen mens hans skolekamerater står rundt og håner demonstrantene ved at de etteraper den rituelle sangen og dansingen.»

I videoopptak avkreftes disse påstandene. Man kan se at noen elever klapper og danser sammen med ropene og trommen til uramerikaneren. Ingen av dem skriker noe nedsettende, det ser ikke ut til at de forsøker å håne ham. Det ser ut som de deltar i hans tromming og sang.

Både VG og Aftenposten videreformidlet en annen påstand om at skoleelevene fra Kentucky skal ha ropt «Bygg muren!», og at de ba afroamerikanerne om å «dra tilbake til Afrika». Ingen av videoene viser dette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon