EU-parlamentets brexitsjef Guy Verhofstadt vil gå videre med godkjenningen av utmeldingsavtalen med Storbritannia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

EU-parlamentet setter neste uke i gang den formelle prosessen med å få godkjent brexitavtalen som Underhuset i Storbritannia allerede har avvist.

annonse

Utmeldingsavtalen vil bli oversendt til komitébehandling under EU-parlamentets plenumssesjon i Brussel neste uke, opplyser Guy Verhofstadt, som er leder for EU-parlamentets brexitutvalg.

Det er EU-parlamentets komité for konstitusjonelle spørsmål (AFCO) som skal behandle saken videre.

– Dette sender et viktig politisk signal om at det ikke er mulig for oss å åpne for reforhandling av utmeldingsavtalen, sier Verhofstadt.

Et massivt flertall av de folkevalgte i Underhuset i Storbritannia stemte i forrige uke mot avtalen.

annonse
annonse

Men reforhandling av avtalen kommer ikke på tale, fastholder Verhofstadt. Skal det åpnes for nye forhandlinger, må det ifølge ham være om den tilhørende politiske erklæringen som EU og Storbritannia har forhandlet fram om rammene for det framtidige forholdet. Denne erklæringen er ikke er like bindende som selve utmeldingsavtalen, og terskelen er derfor lavere for å justere den.

AFCOs leder Danuta Maria Hübner varsler at det legges opp til en rask saksgang.

– Men jeg mener vi bør vente med den endelig avstemningen i plenum til etter at avtalen er undertegnet, slik at vi vet sikkert hva vi stemmer over, sier hun.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.