Japans statsminister Shinzo Abe og Russlands president Vladimir Putin møttes tirsdag for å diskutere den årelange striden om øygruppa Kurilene. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB scanpix

Japans statsminister Shinzo Abe møtte tirsdag Russlands president Vladimir Putin i Moskva for å diskutere den bitre striden om øygruppa Kurilene.

annonse

På tampen av andre verdenskrig erobret Sovjetunionen Kurilene som ligger nord for Japan. Striden om disse har vart i flere tiår, og har forhindret de to landene fra å undertegne en formell fredsavtale.

Russland har navngitt øyene etter generaler fra den daværende Sovjetunionen, noe Japan har protestert mot. Japan kaller øygruppen De nordlige territoriene.

Abes besøk markerer det 25. møtet med den russiske presidenten siden 2013. Begge statsledere ble i november enige om å diskutere fredsforhandlinger.

– Jeg vil gjerne diskutere spørsmål knyttet signering av en fredsavtale, sa Abe i forkant av tirsdagens møte, ifølge statlige russiske medier.

Dagen før møtet skal Kremls talsperson Dmitrij Peskov imidlertid ha nektet for spekulasjoner om at Russland vil overgi et par av øyene til Japan.

– Ingen planlegger å gi slipp på sine nasjonale interesser, sa Peskov ifølge nyhetsbyrået TASS.

Tirsdag samlet flere demonstranter seg utenfor den japanske ambassaden i Moskva, der de protesterte mot muligheten for å overgi noen av øyene til Japan.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.