Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Guillaume Horcajuelo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Frankrikes president Emmanuel Macron slår hardt tilbake mot det han kaller løgn og karikaturer om vennskapsavtalen han har undertegnet med Tyskland.

Den franske presidenten møtte Tysklands statsminister Angela Merkel i den tyske byen Aachen tirsdag for å undertegne den nye vennskapsavtalen.

I forkant av seremonien har konspirasjonsteorier om avtalen florert i sosiale medier i Frankrike, mens politikere på ytre høyre har beskyldt Macron for å inngå en avtale som svekker fransk suverenitet.

annonse

Macron slo hardt tilbake da han holdt tale i Aachen.

– De som glemmer verdien av den fransk-tyske forsoningen, er medskyldige i fortidas forbrytelser. De som karikerer og sprer løgn, skader de samme menneskene som de utgir seg for å forsvare, ved å forsøke å få historien til å gjenta seg, sa han.

– Jeg vil heller se vårt Europa i øynene, sa den franske presidenten.

Den nye vennskapsavtalen markerer 55-årsdagen for Élyséeavtalen, som ble undertegnet av Tysklands statsminister Konrad Adenauer og Frankrikes president Charles de Gaulle i 1963.

annonse

Formålet med den nye avtalen er å olje den fransk-tyske «motoren» i EU-samarbeidet og ta nye skritt for å styrke integreringen.

Merkel og Macron lover blant annet styrket forsvarssamarbeid, med en felles europeisk hær som det endelige målet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon